Banking Awareness Quiz for RRB Mains

Dear Readers, Banking Awareness Questions play important role in Banking exams. Around 50-60% of questions come from Banking Awareness which includes recent Banking updates also.


Try to Answer Banking Awareness questions given in this post. We will provide you more questions in next post.


1. Which of the following is not a negotiable Instrument?
(1) Promissory note
(2) Bill of Exchange
(3) Cheque
(4) Bank Draft
(5) Share Certificate
Ans-4

2. Those instruments which can be transferred by endorsement and delivery, but the transferee does not get a better title than that of the transferor is called
(1) Negotiable Instruments
(2) Quasi Negotiable Instruments
(3) Non Negotiable Instruments
(4) All of the above
(5) one of the above
Ans-2

3. Which of the following statements is not correct about Negotiable Instruments?
(1) Pay A or Order
(2) Pay to Order of A
(3) Pay A and B
(4) Pay A only
(5) Pay Bearer
Ans-4

4. The Narasimham Committee- I was set up in
(1) 1990
(2) 1991
(3) 1992
(4) 1998
(5) 2000
Ans-2

5. The Narasimham Committee-I was set up to suggest some recommendations for Improvement in the
(1) efficiency and productivity of the financial institution
(2) banking reform process
(3) export of IT sector
(4) fiscal reform process
(5) None of the above
Ans-1

6. Banking Ombudsman Scheme is applicable to the business of ______?
(1) All scheduled commercial banks excluding RRBs
(2) All scheduled commercial banks including RRBs
(3) Only Public Sector Banks
(4) All Banking Companies
(5) All scheduled banks except private banks
Ans. (2)

7. Nationalization of banks aimed at all of the following except ________?
(1) Provision of adequate credit for agriculture, SME & exports
(2) Removal of control by a few capitalists
(3) Provision of credit to big industries only
(4) Access of banking to masses
(5) Encouragement of a new class of entrepreneurs
Ans. (3)

8. Base Rate is the rate below which no Bank can allow their lending to anyone. Who sets up this 'Base Rate' for Banks?
(1) Individual Banks' Board
(2) Ministry of Commerce
(3) Ministry of Finance
(4) RBI
(5) Interest Rate Commission of India
Ans. (4)

9. Bad advances of a Bank are called _____?
(1) Bad debt
(2) Book debt
(3) Non Performing Asset
(4) Out of order accounts
(5) Overdrawn accounts
Ans. (3)

10. Axis Bank is a ______?
(1) Public Sector Bank
(2) Private Sector Bank
(3) Co-operative Bank
(4) Foreign Bank
(5) Gramin Bank
Ans. (2)

SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post
Aman ChuGh
29 September 2014 at 11:24

. Base Rate is the rate below which no Bank can allow their lending to anyone. Who sets up this 'Base Rate' for Banks?
(1) Individual Banks' Board
(2) Ministry of Commerce
(3) Ministry of Finance
(4) RBI
(5) Interest Rate Commission of India
Ans. (4) i think here ans is individual bank

Reply
avatar
29 September 2014 at 16:25

It is the minimum rate of
interest that a bank is allowed to charge from its customers. Unless
mandated by the government, RBI rule stipulates that no bank can offer
loans at a rate lower than BR to any of its customers.

Reply
avatar
Aman ChuGh
30 September 2014 at 16:47

sir every bank has diferrent base rate
u r also right saying rbi minimum base rate decide krta h

Reply
avatar
aram haram hai !!!
18 July 2015 at 15:35

Thnx

Reply
avatar
aram haram hai !!!
18 July 2015 at 15:55

Sir 1 ka ans 5 hoga

Reply
avatar
sitaram sharma
18 July 2015 at 21:38

good my dear

Reply
avatar
sitaram sharma
18 July 2015 at 21:40

i have some about base rate that is rbi sets or Individual Banks' Board

Reply
avatar
M@hî
19 July 2015 at 06:30

Bank Draft hoga

Reply
avatar
aram haram hai !!!
19 July 2015 at 11:13

Arre nai bank draft negotiable hai google kro na sabhi me diya h 5th non negotiable diya hai bnking notes me dekho

Reply
avatar
M@hî
19 July 2015 at 13:35

5TH ONE ALSO NEGOTIABLE OR QUASI NEGOTIABLE INSTRUMENT

Reply
avatar
aram haram hai !!!
19 July 2015 at 15:00

Ye lo dekho aise diya hai
A. Negotiable Instruments
1. Promissory note
2. Bill of exchange
3. Cheque
4. Exchequer bill
5. Circular note
6. Dividend warrant
7. Share warrant
8. Bearer debenture
9. Bank note
10. Bank draft
B. Non Negotiable Instruments
1. Money order
2. Postal order
3. Deposit receipt
4. Share certificate
C. Quasi Negotiable Instruments
1. Bill of lading
2. Dock warrant
3. Carriers receipt
4. Letters of credit
5. Railway receipt

Reply
avatar
aram haram hai !!!
19 July 2015 at 15:04

Its ans will be individual bank board now it has changed earlier it was rbi

Reply
avatar
aram haram hai !!!
19 July 2015 at 15:05

Its ans will be individual bank board now it has changed earlier it was rbi

Reply
avatar