Target SSC CGL 2016- Mixed Quiz set 23

Dear SSC Aspirants, practice General awareness questions for upcoming CGL 2016 and Railway recruitment board exam of 18000 vacancies. We will provide you various types of Quizzes for CGL 2016.


Practice General awareness and Current Affairs questions for CGL 2016 and Railway Board Recruitment.

1. Non-violence as taught and practised by Mahatma Gandhi is rooted in the Indian Doctrine of .....?
A Swaraj
B Swadeshi
C Satyagraha
D Ahimsa
Ans-D


2. The social Contract theory deals with.......?
A The purpose of State
B The Origin of the State
C The nature of State
D The Functions of State
Ans- B

3.  Who was the founder of the Aligarh Movement?
A Syed amir Ali
B Maulvi Chiragh Ali
C Sir Syed Ahmed Khan
D Abdul Halim Sharar
Ans- C

4. Prince of Pilgrims was name attributed to.......?
A Plutarch
B Hiuen Tsang
C Fa-Hien
D I-Tsing
Ans-B

5. Where did Budha deliver his first sermon?
A Sarnath
B Rajagriha
C Kapilavastu
D Bodh-Gaya
Ans-A

6. The BSE Sensex is based on how many stocks?
A 80
B 100
C 30
D 50
Ans- C

7. In a pin-hole camera, we usually get.....?
A erect impression
B inverted impression
C erect image
D inverted image
Ans- B

8. Which year is called as the Demographic divide?
A 1941
B 1921
C 1901
D 1931
Ans-B

9. Eutrophication is associated with.......?
A Nitrates and Phosphates
B Sewage
C Silt load
D Vegetaion
Ans- A

10. Dry ice is the condensed form of.........?
A Sulphur tri-oxide
B carbon dioxide
C highly cooled water
D oxygen
Ans- B


SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post