Banking Awareness Quiz

1. What is the share of sponsor bank in the capital of RRB?
1. 35%
2. 49%
3. 51%
4. 71%
Ans- 1

2. Open market operation is a part of........?
1. Income policy
2. Fiscal Policy
3. Credit Policy
4. Labour Policy
Ans- 3

3. Body which regulates micro-finance is ......?
1. RBI
2. IBA
3. NABARD
4. SIDBI
Ans- 3

4. The first deposit in the newly opened account can be.........?
1. Cash only
2. Bank draft
3. Cheque
4. Banker's cheque
Ans-1

5. Permanent account number is must for..........?
1. Nostro accounts
2. numbered bank accounts
3. Joint accounts
4. Demat accounts
Ans- 4

6. If a credit card is lost, the card member should call up the customer helpline number and he says his request for deactivating the card. This is card.....?
1. Hotlisting
2. Crosslisting
3. Shortlisting
4. Blocklisting
Ans- 1

7. Payee of the cheque refers to....?
1. The bank who pays the cheque
2. The customer who ussues the cheque
3. In whose favor the cheque is issued
4. Who cancels the cheque
Ans-3

8. The RBI's methods of credit control maybe broadly divided into....?
1. Qualitative and Quantitative
2. Open and close
3. Monetary and fiscal
4. Rural and urban
Ans- 1

9. The first public sector bank in India which obtained license for Internet Banking from RBI is....?
1. Punjab National bank
2. Oriental bank of Commerce
3. Corporation Bank
4. State Bank of India
Ans- 1

10.The Export- Import Bank of India was set up in........?
1. April 1982
2. January 1982
3. April 1970
4. July 1969
Ans-  2




SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post