Target SSC CGL 2016- Science Quiz set 24

Dear SSC Aspirants, practice General awareness questions for upcoming CGL 2016 and Railway recruitment board exam of 18000 vacancies. We will provide you various types of Quizzes for CGL 2016.




Practice General awareness and Current Affairs questions for CGL 2016 and Railway Board Recruitment.

1. In a nuclear reator which of the following is used as a fuel?
a. Coal
b. Uranium
c. Radium
d. Diesel

2. The density of the liquid when heated
a. decreases
b. increases
c. does not change
d. may increase or decrease depending on pressure

3. The anode of dry cell is made up of
a. Iron
b. Cadium
c. Zinc
d. Lead

4. Which of the following is the green - house gas?
a. Oxygen
b. Nitrogen
c. Carbon- dioxide
d. Ozone

5. From which mineral is radium obtained ?
a. Limestone
b. Haematite
c. Pitchblende
d. Rutile

6. Diamond is harder than graphite because of
a. difference of layers of atom
b. tetrahedral structrue of diamond
c. difference of crystalline structures
d. None of these

7. Marsh gas is
a. hydrogen
b. nitrogen
c. methane
d. ethane

8. Non stick cooking utensils are coated with
a. black paint
b. PVC
c. teflon
d. polystyrene

9. Carbon, diamond and graphite are together called
a. allotropes
b. isomers
c. isomorphs
d. isotopes

10.Tetraethyl lead is used as
a. pain killer
b. fire extinguisher
c. mosquito repellent
d. petrol additive

1.- b
2.- a
3.- c
4.- c
5.- c
6.- a
7.- c
8.- c
9.- a
10.- d


SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post