Target SSC CGL 2016- History Quiz set 28

1. At which place, Mahatma Buddha delivered his first sermon 'Dharma Chakra Pravartan'?
Ans- Sarnath

2. 'Arthashastra' , written by Kautilya, is divided into how many sections?
Ans- 15

3. Who recognised Chandragupta Maurya as 'Sandrocotes'?
Ans-  William Jones

4. In the tenure of which British Governor, the first railway line was laid down in India?
Ans- Lord Dalhousie

5. Who is known as 'Father of Indian Reconnaissance'?
Ans- Raja Ram Mohan Roy

6. Who is recognised as the founder of  'Prarthna Samaj'?
Ans- Atmaram Pandurang

7. Aitmad-ud-daula Tomb' was built in Agra by____
Ans- Noorjahan

8. Which Muslim ruler ended 'Pilgrimage Tax' on Hindus?
Ans- Akbar

9. First English Newspaper in India was
Ans- The Bengal Gazette

10. Who was the Viceroy of India when the Rowlatt Act was passed ?
Ans- Lord Chelmsford



Previous Post
Next Post