SSC Reasoning Quiz

Directions: Q 1 to 5: Out of the five options given below, four are of a kind while one does not belong to the group. Choose the one which is unlike the others.

1.
(a) Heater
(b) Geyser
(c) Toaster
(d) Television Set
(e) Juicer


2.
(a) Quikr
(b) Jabong
(c) Amazon
(d) Snapdeal
(e) Homeshop18

3.
(a) Circle : arc
(b) TV : Screen
(c) Book : Cover
(d) Laptop : Charger
(e) Table : Leg

4.
(a) Brass
(b) silver
(c) aluminium
(d) Tin
(e) Copper

5.
(a) Heated
(b) intense
(c) strong
(d) severe
(e) placid

6. 'Merchant' is related to 'Trade' in the same way as 'Doctor' is related to:
(a) Medicine
(b) Prescription
(c) Healing
(d) Patient
(e) Examination

7. 'Fish’ is related to 'Pisciculture' in the same way as 'Bees' is related to:
(a) Horticulture
(b) Apiculture
(c) Sericulture
(d) viticulture
(e) aviculture

8. Solve the analogy 132 : 362 :: 312 : ?
(a) 326
(b) 623
(c) 263
(d) 236
(e) 632

9. Solve the analogy 343 : 100 :: 456 : ?
(a) 200
(b) 400
(c) 250
(d) 325
(e) 225

10. “Picture : Frame” is similar to
(a) Bed: Sheet
(b) Lane: Road
(c) River : Water
(d) Home : Door
(e) Country : Border

1. (d)
2. (a)
3. (d)
4. (e)
5. (e)
6. (e)
7. (e)
8. (a)
9 (e)
10. (e)

1. Television Set as it is an electronic device while all others are electrical
2. Quikr – all others are online shopping sites, but Quikr is online classifieds’ portal
3. Second one is the part of the first one, except laptop : charger
4. Brass is an alloy, rest all are metals
5. Placid is the antonym of all others
6. A doctor “examines” a patient, whereas a merchant “trades” goods
7. Fish farming is called Piscicultutre, Bee Farming is called Apiculture
8. 1x3 = 3, 3x2 = 6, 1x2 = 2 => 362
3x1 = 3, 1x2 = 2, 3x2 = 6 => 326
9. (3+4+3)^ 2 = 10^2 =100
(4+5+6) ^2 = 15^2 = 225
10. Picture is bounded by frame, so is Country bounded by Border

SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post