Banking Quiz

Dear Readers, Banking Awareness Questions play important role in IBPS Clerk-V Mains Exam. Around 50-60% of questions in IBPS Clerk-V Mains comes from Banking Awareness which includes recent Banking updates also.


Try to Answer Banking Awareness questions given in this post. We will provide you more questions in next post.


1.  Which of the following agencies is associated with the business of insurance sector as a regulator?
1. NPCI
2. IRDA
3. SEBI
4. AMFI
5. None of these
Ans-2

2. The loan disbursed by a bank to an individual for purchasing a house is called…..?
1. Plan Finance
2. Business Loan
3. Credit Loan
4. Retail Loan
5. Top up loan
Ans-4

3. Which of the following rates decided by the RBI is called “ Policy rate” ?
1. Lending Rate
2. Cash reserve Ratio
3. Bank Rate
4. Deposit Rate
5. Exchange Rate
Ans-2

4. Which of the following is an example of cashless buying?
A. ATM withdrawal
B. Credit card
C. Debit card
1. Only A
2. Only B
3. Only A and B
4. Only B and C
5. All A , B and C
Ans-4

5. Which of the following has launched guidebook on standards for exporters?
1. RBI
2. SEBI
3. IBA
4. UNIDO
5. UNESCO
Ans-4

6. Banking Ombudsman is appointed by……….?
1. Government of India
2. RBI
3. ECGC
4. Exim Bank
5. State Government
Ans-2

7. Loan given by the banks to farmers/small shop owners etc. is known as ………..?
1. Corporate Loan
2. Business Loan
3. Priority sector lending
4. Commercial Loan
5. Non profitable Loan
Ans-5

8. Which of the following is not a type of cheque issued by an individual?
1. Bearer Cheque
2. Order cheque
3. Crossed cheque
4. Savings cheque
5. Post datedcheque
Ans-4

9. Total Gross national Products (GNP) of a country divided by the total population is called?
1. Per capita income
2. Purchasing power
3. Rate of inflation
4. Exchange value
5. Gross income
Ans-1

10. Pre-shipment Finance is provided by Banks only to…….?
1. Credit card holders
2. Students aspiring for further studies
3. Brokers in euity market
4. Village Artisans
5. Exporters

Ans-5 


SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post