Target SSC CGL 2016- Constitution Quiz Set-5

Dear SSC Aspirants, practice General awareness questions for upcoming CGL 2016 and Railway recruitment board exam of 18000 vacancies. We will provide you various types of Quizzes for CGL 2016.


Practice General awareness and Current Affairs questions for CGL 2016 and Railway Board Recruitment.

1. The fundamental Rights can be suspended by the
A Governor
B President
C Law Minister
D Prime Minister
Ans- B

2. A Retired judge of a High Court is not permitted to practice as a lawyer in
A Supreme Court
B Any court in India
C High Couts
D Except the High Court where he retired
Ans- D

3. Which Amendment Act reduced the voting age from 21 to 18?
A 42nd
B 44th
C 52nd
D 61st
Ans- D

4. Who said that Directive principle of State Policy are just like " a cheque on bank payable at the convenience of the bank"?
A pandit Nehru
B K.T Shah
C B.R Ambedkar
D N.G Ranga
Ans- B

5. The authority to specify which caste shall be deemed to be scheduled castes rests with the
A Commissioner for Scheduled castes and Tribes
B Prime Minister
C President
D Governors
Ans- A

6. Who decides the disputes regarding election of President?
A The Supreme Court
B The Election Commission
C The Parliament
D Both Supreme Court and High Courts
Ans- A

7. Which revenue earned by Union Government is not distributed among State Governments?
A Excise duty
B Income Tax
C Customs Duty
D None of these
Ans- C

8. District Judges in a State are appointed by the-?
A Advocate General of the State
B Council of Ministers of the State
C Governor
D Chief Justice of High Court
Ans- C

9. Who will head the jury of the Awards Committee of Padma, Ratna and other highest honorary awards?
A President of India
B Vice- President of India
C Home Minister
D Prime Minister of India
Ans- B

10. The first President to sail in a  submarine in India was ?
A K. R Narayan
B Dr. A.P.J Abdul Kalam
C V.V Giri
D N. Sanjeeva Reddy
Ans- B




SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post