Target SSC CGL 2016-- History Quiz for SSC Set-20

Dear SSC Aspirants, practice General awareness questions for upcoming CGL 2016 and Railway recruitment board exam of 18000 vacancies. We will provide you various types of Quizzes for CGL 2016.


Practice General awareness and Current Affairs questions for CGL 2016 and Railway Board Recruitment.


1. The Saka era began in the year
a. 58 BC
b. 78 BC
c. 58 AD
d. 78 AD
Ans- 78 Ad

2. Purushasukta is found in  the
a. Bhagvad Gita
b. Rigveda
c. Manusmriti
d. Atharva Ved
Ans-  Rigveda

3. The paintings of Ajanta depict stories of the
a. Ramayan
b. Mahabharat
c. Jatakas
d. Panchatantra
Ans- Jatakas

4. The Chola age was most famous for
a. village assemblies
b. war with the Rashtrakutas
c. trade with ceylon
d. Advancement of  Tamil culture
Ans- village assemblies

5. The main source for the study of village government under the Cholas is the
a. Chandravalla inscription
b. Halmidi inscription
c. Jatwai  inscription
d. Uttaramerur  inscription
Ans- Uttaramerur  inscription

6. The Uttaramerur  inscription belongs to the period of
a. Vijayalaya
b. Nagabhatta II
c. Parantaka I
d. Vatsa Raja
Ans-  Parantaka I

7. Where have excavations taken place in connection with Vedic age
a. Chandigarh
b. Pataliputra
c. Kurukshetra
d. Hastinapur and Atranjikhera
Ans-  Hastinapur and Atranjikhera

8. Where did the first coin circulate in India?
a. Central India
b. Western India
c. South India
d. Bihar and Eastern UP
Ans- Bihar and Eastern UP

9. Rajtarangini written by Kalhan is
a. a history of Kashmir
b. an anthology of lyrics
c. about Chandragupta's reign
d. none of these
Ans- a history of Kashmir

10. The first use to which the wheel was put , appears to have been
a. the advancement of mettalurgy
b. drawing a cart
c. spinning
d. pottery
Ans- drawing a cart


SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post