Target SSC CGL 2016-- Polity Quiz for SSC Set-22

1. The Objectives Resolution, which outlined the philosophy of the India Constitution, was moved in the Constituent Assembly by
A. Dr S Radhkrishanan
B. Dr Rajendra Prasad
C. Jawaharlal Nehru
D. B R Ambedkar
Ans- C


2.  Who said Preamble is the keynote to the Constitution?
A. Ernest Barker
B. K M Munshi
C.B R Ambedkar
D. D D Basu
Ans-A

 3. The Preamble was proposed before the Drafting Committee by
A. B N Rao
B. B R Ambedkar
C. Jawaharlal Nehru
D. Sardar Patel
Ans-C

4. Poorna Swaraj Diwas was celebrated on the following day
A. 26 January, 1929
B. 26 January, 1930
C. 26 January, 1949
D. 26 January, 1950
Ans-B

5. The Government of India Act, 1919 was known as
A. Morley-Minto Reforms
B. Wavell Reforms
C. Ment-Ford Reforms
D. Mountbatten Reforms
Ans- 6

6. First Governor-General of India
A Lord Amherst
B Lord William Bentinck
C Sir Charles Metcalfe
D Robert Clive
Ans- B

7.First English newspaper in India
 A The Bengal Gazette
 B The Calcutta Gazette
 C The Bengal Journal
 D The Bombay Herald
Ans -A

8. Who first translated Bhagvad Gita to English
A William Jones
B Charles Wilkins
C Alexander Cunningham
D John Marshall
Ans-B

9. In Bengal, the headquarters of East India Company were located at
A  Fort St David
B Fort William
C  Fort St George
D None of the above
Answer : (b)

10. Goa was captured by Portuguese
A  1479 AD
B 1575 AD
C 1510 AD
D 1600 AD
 Ans- C


SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post