Target SSC CGL 2016- Science Quiz for SSC Set- 19

Dear SSC Aspirants, practice General awareness questions for upcoming CGL 2016 and Railway recruitment board exam of 18000 vacancies. We will provide you various types of Quizzes for CGL 2016.


Practice General awareness and Current Affairs questions for CGL 2016 and Railway Board Recruitment.


1. Which of the following is not a mosquito borne disease?
a. Dengue fever
b. Malaria
c. Sleeping sickness
d. Filariasis
Ans-  Sleeping sickness

2. Which one of the following is mainly responsible for green house effect?
a. SO2 
b. CO2 
c.  CO
d.  O2
Ans- CO2 

3. The vitamin which is very liable and easily destroyed during cooking as well as storage is
a. Vitamin A
b. Vitaminb6
c. Vitamin C
d. Vitamin K
Ans- Vitamin C

4. A female Anopheles mosquito can be recognized by
a. Proboscis and palpi are long and more or less of equal length
b. Proboscis long and palpi short
c. Proboscis short and palpi long
d. Both proboscis and palpi are short
Ans- Proboscis and palpi are long and more or less of equal length

5. Movement of tongue muscle is controlled by
a.  facial nerve
b.  trigeminal nerve
c.  hypoglossal nerve
d. vagus nerve
Ans-  hypoglossal nerve

6. BT brinjal is an example of transgenic crops. In this, BT refers to 
a. Bacillus tuberculosis 
b. Biotechnology 
c. Betacarotene
d. Bacillus thuringiensis
Ans- Bacillus thuringiensis

7. Bovine spongiform encephalopathy is a disease caused by prions in a _______.
a. cow 
b. sheep
c. man
d.  potato
Ans- cow 

8.  The compound used in anti-malarial drug is  
a. Aspirin
b. Neoprene
c. Isoprene
d. Chloroquin
Ans- Chloroquin

9. Which one of the following is the most primitive ancestor of man?
a. Homo habilis
b. Australopithecus
c. Rampithecus punjabicus
d. Homo neanderthalensis
Ans- Rampithecus punjabicus

10. Among the following elements, which one is essential for the transmission of impulses in the nerve fibre?  
a. Calcium
b. Iron
c. Sodium
d. Zinc
Ans- Calcium



SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post