IBPS Specialist Officer-Marketing Quiz

Dear Readers, we are presenting Marketing Quiz for IBPS Specialist Officer Exam.We will provide various sets of marketing questions.



Try to solve these Marketing questions. If any doubt ask in comment section. We will provide more questions in upcoming posts.


1) Primary data is generally collected through:
(1) Survey
(2) Experiment
(3) Observation
(4) Census report
(5) None of these
Ans- 1

2) The course of a product's sale and profit over its lifetime is called- (1) The sales chart
(2) The dynamic growth curve.
(3) The adoption process
(4) The product life cycle.
(5) All of these
Ans- 4

3) Joining with foreign companies to produce or market product and service is called-
(1) Direct exporting
(2) Indirect exporting
(3) Licensing
(4) Joint-Venturing
(5) None of these
Ans- 4

4) Cost that do not vary with production or sales level are called-
(1) fixed costs
(2) Variable cost
(3) Standard costs
(4) Independent-costs
(5) None of these
Ans- 1

5) Zero-based budgeting (ZBB) means-
(1) A tool of marketing cost
(2) a tool for financial analysis
(3) each year, budgeting starts from a scratch. (4) a certain percentage of sales
(5) both 1 & 2.
Ans- 3

6) Assigning specific Jobs and work places to the selected candidates is known as-
(1) Placement
(2) Recruitment
(3) Transfer
(4) Promotion
(5) All of these
Ans- 1

7) Which of the following is not a probability sampling?
(1) Simple random sampling
(2) Stratified sampling
(3) Quota sampling
(4) Area sampling
(5) None of these
Ans- 3

8) If done through …… …the rural marketing would be more effective.
(1) fairs
(2) village fairs
(3) door to door campaign
(4) All of these
(5) None of these
Ans- 2

9) The aim of successful marketing is-
(1) to increase the sale
(2) to increase the profit
(3) to increase the output of sellers
(4) All of these
(5) None of these
Ans- 4

10) The money spent on advertising is considered as–
(1) Expense
(2) Investment
(3) Bad Debts
(4) Liability
(5) None of these
Ans- 2


SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post