Banking Quiz

1. Which of the following regulators regulates credit rating agencies in India?
1) Reserve Bank of India (RBI)
2) Securities and Exchange Board of India (SEBI)
3) Insurance Regulatory and Development Authority(IRDA)
4) Forward market commission(FMC)
5) None of these
Ans-2

2. Which of the following cannot be categorised as a debt instrument?
1) Loan
2) Certificate of deposit
3) Commercial paper
4) Bond
5) Stock
Ans-5

3. When the RBI opts to reduce liquidity in the banking system, it increases which of the following?
1) CRR
2) SLR
3) Repo rate
4) Reverse repo rate
5) Any of the above
Ans-5

4. Which of the following abbreviations and their expanded forms is NOT matched correctly?
1) BIFR: Board for Industrial and Financial Reconstruction
2) CBS: Central Banking Solution
3) FPO: Follow-on Public Offer
4) NCD: Non-Convertible Debentures
5) None of these
Ans-2

5. Which of the following card product launched by the banks is working on the principle of Buy Now Pay Later?
1. ATM card
2. Debit card
3. Charge Card
4. Credit card
Ans-4

6. Which of the following organisation provides credit history of the borrowers?
1. CIBIL
2. SEBI
3. RBI
4. IBA
Ans-1

7. Excise duty is the tax levied on which of the following?
1. Production of goods
2. purchase of goods
3. export of goods
4. sale of goods
Ans-1

8. Upper limit prescribed for RTGS transactions is ?
1. Rs 1 lakh
2. Rs 2 lkah
3. Rs 5 lakh
4. No upper limit is prescribed
Ans-4

9. When a bank returns a cheque unpaid, it is called...?
1. payment of cheque
2. dishonour of cheque
3. cancelling of cheque
4. taking of cheque
Ans-2

10. Which of the following is not a negotiable instrument?
1. Cheque
2. Fixed deposit reciept
3. promissory note
4. Bill of exchange
Ans-2

SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post