Current Affairs Quiz of 5- 6 August 2015

1. Who won the Ramanujan Prize for year 2015 ?
Ans- Mathematician Doctor Amalendu Krishna

2. Which State government increased the retirement age for group 'A' category medical officers from 58 to 60 years ?
Ans- Maharashtra government


3. Asia’s biggest telescope was inaugurated at which place ?
Ans- Multi-Application Solar Telescope (MAST) at the Udaipur Solar Observatory in Rajasthan

4.  Which State launched  Scheme Thari Pension, Thare Pass project to directly transfer pension into the bank accounts of beneficiaries ?
Ans- Haryana Government

5. Who has been chosen for Election Commission’s Zonal award under the Best Electoral Practices Award-2014 ?
Ans- Former Jalore Electoral Officer (EO) Rajan Vishal

6. Who was awarded with Poland's Solidarity Prize 2015 ?
Ans- Zhanna Nemtsova, the daughter of slain Russian politician Boris Nemtsov

7. According to recent FIFA Ranking, which team topped the tally?
Ans- Argentina ( India static at 156th in FIFA rankings)

8. Which banks have launched ‘Dhanchayat’, an educational film to raise awareness on the dangers of borrowing money from unorganised sources?
Ans- HDFC Bank

9. Which Health Insurance companies had launched “Dengue Care”, first health insurance policy to cover dengue related expenses?
Ans- Apollo Munich Health Insurance

10. Which  ministry has recently launched the ‘SAMANVAY’ portal?
Ans- Ministry of Rural Development



SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post