Quant Quiz on Time and Distance

1.) Walking at the rate of 4kmph a man cover certain distance in 2hr 45 min. Running at a speed of 16.5 kmph the man will cover the same distance in.
A. 12 min
B. 25 min
C. 40min
D. 60 min


2.) A train covers a distance in 50 min, if it runs at a speed of 48kmph on an average. The speed at which the train must run to reduce the time of journey to 40min will be.
A. 45 min
B. 60 min
C. 75 min
D. None of these

3. 3.) Two boys starting from the same place walk at a rate of 5kmph and 5.5kmph respectively. What time will they take to be 8.5km apart, if they walk in the same direction?
A. 17 hrs
B. 25 hrs
C. 31 hrs
D. 45 hrs

 4.) Excluding stoppages, the speed of a bus is 54 kmph and including stoppages, it is 45 kmph. For how many minutes does the bus stop per hour?
A. 4
B. 6
C. 8
D. None of these

5.) In covering a distance of 30 km, Sachin takes 2 hours more than Rohit. If Sachin
doubles his speed, then he would take 1 hour less than Rohit. Sachin speed is:
A. 5 kmph
B. 16 kmph
C. 21 kmph
D. None of these

6.) The ratio between the speeds of two trains is 7: 8. If the second train runs 440 kms in 4 hours, then the speed of the first train is:
A. 47.4 km/hr
B. 57.19 km/hr
C. 68.13 km/hr
D. None of these

7)Vikas can cover a distance in 1hr 24min by covering 2/3 of the distance at 4 kmph and the rest at 5kmph.the total distance is?
A) 18 km
B) 6 km
C) 12 km
D) 17 km


1. Answer: Option C
Explanation: Distance = Speed * time
4*11/4 = 11km
New Speed = 16.5 kmph
Therefore time = D/S = 11/16.5 = 40min

2. Answer: Option B
Explanation: Time = 50/60 hr = 5/6hr
Speed = 48mph
distance = S*T = 48 * 5/6 = 40km
time = 40/60hr = 2/3hr
New speed = 40* 3/2 kmph = 60kmph

3. Answer: Option A
Explanation:
The relative speed of the boys = 5.5kmph – 5kmph
= 0.5 kmph
Distance between them is 8.5 km
Time= 8.5km / 0.5 kmph = 17 hrs

4. Answer: Option D
Explanation:
Due to stoppages, it covers 9 km less.
Time taken to cover 9 km = (9/54 x 60) min = 10 min.

5. Answer: Option A
Explanation:
Let Sachin’s speed be X km/hr.
Then, 30/x - 30/2x = 3
6x = 30
x = 5 km/hr.

6. Answer: Option D
Explanation:
Let the speed of two trains be 7x and 8x km/hr.
Then, 8x = (440/4) = 110
x = (110/8) = 13.75
Speed of first train = (7 x 13.75) km/hr = 96.25 km/hr.

7. Answer: Option B
Explanation:
Let total distance be S
total time=1hr24min
A to T :: speed=4kmph
diistance=2/3S
T to S :: speed=5km
distance=1-2/3S=1/3S
21/15 hr=2/3 S/4 + 1/3s /5
84=14/3S*3
S=84*3/14*3 = 6km




SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post