Banking Awareness Quiz

Dear Readers, Banking Awareness Questions play important role in Bank and Insurance Exams. Around 50-60% of questions in Bank Exams comes from Banking Awareness which includes recent Banking updates also.


Try to Answer Banking Awareness questions given in this post. We will provide you more questions in next post.


1. Banking sector comes under which sector?
(a) Services sector
(b) Manufacturing sector
(c) Realty sector
(d) Industrial sector
(e) None of these


2. What is ‘STT’?
(a) Standard Transaction Tax
(b) Securities Transaction tax
(c) Securities Transfer tax
(d) Standard Transfer tax
(e) None of these

3. Where is the headquarters of World Bank situated?
(a) Paris
(b) New York
(c) Basel
(d) Vienna
(e) Washington D.C.

4. Which of the following scheme is related to Financial Inclusion?
(a) AADHAR
(b) AAY
(c) Swabhiman
(d) Swavalamban
(e) All of the above

5. Which of the following is not a credit rating agency?
(a) WADA
(b) Fitch
(c) CRISIL
(d) Moody
(e) S & P

6. What is MZM in money market?
(a) Money with highest return
(b) Money with zero maturity
(c) Money with sovereign guarantee
(d) Monetary base or total currency
(e) None of these

7. The Tier-1 capital of banks does not include _______.
(a) Paid-up capital
(b) Revaluation reserves
(c) Statutory reserves
(d) Investment fluctuation reserves
(e) None of these

8. Where is National Institute of Bank Management (NIBM) located?
(a) Nasik
(b) Mumbai
(c) Pune
(d) New Delhi
(e) None of these

9. Which of the following is a fully-owned subsidiary of RBI?
(a) NHB
(b) DICGC
(c) BRBNMPL
(d) All of the above
(e) Only (a) and (b)

10. Loan taken by the person, not telling the purpose of taking loan is called ?
(a) Impersonal Loan
(b) NPA
(c) Personal Loan
(d) Concealed Loan
(e) Hidden Loan

Answers
1- a
2- b
3- e
4- c
5- a
6- b
7- b
8- c
9- d
10- c


SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post