Banking Quiz for SIDBI

Dear Readers, Banking Awareness Questions play important role in IBPS Clerk-V Mains Exam. Around 50-60% of questions in IBPS Clerk-V Mains comes from Banking Awareness which includes recent Banking updates also.


Try to Answer Banking Awareness questions given in this post. We will provide you more questions in next post.


1.With the aim of achieving Financial Inclusion, Reserve Bank Of India has issued guidelines permitting the banks to employ ____ to facilitate Business Development.
(A) Business Correspondents
(B) Franchisees
(C) Business Facilitators
(D) Both ‘a’ and ‘c’
(E) None of the above

2. In respect of CGTMSE (Credit Guarantee fund Trust for Micro and Small Enterprises) No collateral and no third party guarantee for fund based and non fund based credit facilities up to ___
(A) Rs. 10.00 lakhs
(B) Rs. 5.00 lakhs
(C) Rs.100 lakhs
(D) Rs. 5 lakhs
(E) None of the above

3. SME Stands for:
(A) Selling and Marketing Establishment
(B) Selling and Managing Employee
(C) Sales and Marketing entity
(D) Small and Medium Enterprises
(E) None of the above

4. Which of the following is the Regulator of the credit rating agencies in India?
(A) RBI
(B) SBI
(C) SIDBI
(D) SEBI
(E) None of the above

5.The branding line of Bank of Baroda is ______
(A) International bank of India
(B) India’s International bank
(C) Indian’s Multinational Bank
(D) World’s local Bank
(E) None of these

6.One of the major challenges banking industry is facing these days is money laundering. Which of the following acts/ norms are launched by the banks to prevent money laundering in general?
(A) Banking Regulation Act
(B) Know Your Customer Norms
(C) Negotiable Instrument Act
(D) Narcotics and Psychotropic Substance Act
(E) None of these

7.Which of the following is the Capital Market regulator?
(A) RBI
(B) IRDA
(C) NSE
(D) BSE
(E) SEBI

8. We know that RBI is the apex bank of India. Similarly the apex Bank of the USA is:
(A) Federal Reserve Bank
(B) The Central Bank of USA
(C) Bank of America
(D) Central National Bank of USA
(E) None of these

9. Sales above Breakeven point is called ___
(A) Margin of Safety
(B) Gross Profit
(C) Net profit
(D) b & c
(E) None of the above

10. Authorized Dealers for foreign transactions are appointed by:
(A) Reserve Bank of India
(B) Government of India
(C) Individual Banks
(D) FEDAI
(E) None of these

Answers
1.D
2.C
3.D
4.D
5.B
6.B
7.E
8.A
9.A
10.A

SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post