English Quiz

Directions—(Q. 1–10) In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

What this approach lacks is the essential interaction with …(1)… and with other humans. Indeed in many environmental activities the …(2)… takes place. A classic example of this is making of a herbarium or even worse, an insect …(3)…, so common in both formal and nonformal education in India. A child is …(4)… encouraged to pluck leaves and …(5)… and run after butterflies with a net and is …(6)… of a large group of children similarly working a …(7)… of nature within it. Such a child is not likely to develop any strong …(8)… of respect for nature, or for the individual ‘specimens’ pressed in the …(9)… file or trapped in a jar. It is worse when the activity is also competitive, i.e., who …(10)… the maximum.

1. (A) habit
(B) tradition
(C) practice
(D) custom
(E) nature

2. (A) antonym
(B) against
(C) enemy
(D) opposite
(E) opponent

3. (A) gathering
(B) compilation
(C) collection
(D) assembly
(E) bulk

4. (A) oft
(B) often
(C) frequently
(D) mostly
(E) many

5. (A) flowers
(B) petals
(C) buds
(D) blossoms
(E) delight

6. (A) division
(B) segment
(C) particle
(D) portion
(E) part

7. (A) piece
(B) thatch
(C) plot
(D) patch
(E) spot

8. (A) thinking
(B) experiencing
(C) feeling
(D) knowing
(E) viewing

9. (A) sapling
(B) plant
(C) creeper
(D) nursery
(E) tree

10. (A) collects
(B) meets
(C) piles
(D) gathers
(E) assembles

1. (E)
2. (D)
3. (C)
4. (B)
5. (A)
6. (E)
7. (D)
8. (C)
9. (B)
10. (A)



Previous Post
Next Post