Target SSC CGL 2016 History Quiz Set 10

Dear SSC Aspirants, practice General awareness questions for upcoming CGL 2016 and Railway recruitment board exam of 18000 vacancies. We will provide you various types of Quizzes for CGL 2016.

Practice General awareness and Current Affairs questions for CGL 2016 and Railway Board Recruitment.

1. St. Thomas is said to have come to India to propagate Christianity during the reign of the..
A. Chera
B. Parthians
C. Pandyas
D. Cholas

2. Indian Navy Act was passed on ________
A. 1921
B. 1925
C. 1927
D. 1930

3. The first president of the Republic of India was _______
A. V.V.Giri
B. Zakir Hussain
C. Dr.Radhakrishnan
D. Dr.Rajendra Prasad

4. The first ruler of Pala dynasty was ________
A. Gopala
B. Dharmapala
C. Bhaskaravarman
D. None of these

5. The first to establish regular trade with India was ______
A. Dutch
B. Portuguese
C. French
D. English

6. The king of Kalinga in the Maurya period was ______
A. Simuka
B. Kharavela
C. Kuvishka
D. Kanishka

7. Sea route in India was discovered by ______
A. Columbus
B. Amundsen
C. Vasco–da–gama
D. None of these

8. The treaty of Seringapatnam was between Cornwallis and ______
A. Haider Ali
B. Chand Bibi
C. Tipu Sultan
D. Nizam of Hyderabad

9. Ashoka conquered Kalinga in the year _______
A. 231 AD
B. 127 AD
C. 261 BC
D. 327 BC

10. Chand Bibi was the ruler of _______
A. Satara
B. Bijapur
C. Golconda
D. Ahmednagar

Answer -

1. B
2. C
3. D
4. A
5. B
6. B
7. C
8. C
9. C
10. D



Previous Post
Next Post