Target SSC CGL 2016- History Quiz Set-9

Dear SSC Aspirants, practice General awareness questions for upcoming CGL 2016 and Railway recruitment board exam of 18000 vacancies. We will provide you various types of Quizzes for CGL 2016.

Practice General awareness and Current Affairs questions for CGL 2016 and Railway Board Recruitment.

1. Who acted as the chairman of the Drafting Committee of the Constituent Assembly?
a. B.R. Ambedkar
b. C. Rajagopalachari
c. Rajendra Prasad
d. Jawaharlal Nehru
Ans- B.R. Ambedkar

2. The Objectives Resolution, which outlined the philosophy of the Indian Constitution, was moved in the Constituent Assembly by
a. Dr. S. Radhakrishnan
b. Dr. Rajendra Prasad
c. Jawaharlal Nehru
d. B.R. Ambedkar
Ans- Jawaharlal Nehru

3. Who of the following acted as the Constitutional Adviser to the Constituent Assembly by
a. V.P. Menon
b. Dr. Rajendra Prasad
c. B.N. Rau
d. Dr. S. Radhakrishnan
Ans-  B.N. Rau

4. Who said that the Preamble is the keynote to the Constitution?
a. Ernest Barker
b. K.M. Munshi
c. B.R. Ambedkar
d. D.D Basu
Ans- Ernest Barker

5. India borrowed the the idea of Directive Principles of State Policy from the Constitution
a. Germany
b. Ireland
c. South Africa
d. None of these
Ans-  Ireland

6. The Preamble was proposed before the Drafting Committee by
a. B.N. Rau
b. B.R. Ambedkar
c. Jawaharlal Nehru
d. Sardar Patel
Ans-  Jawaharlal Nehru

7. Inwhich case the Supreme Court gave a ruling that the Preamble was a part of  Constitution?
a. Golak Nath case
b. Berubari case
c. Kesavananda case
d. All the above cases
Ans- Kesavananda case

8. With which of the following Articles do the Panchayats provisions deal with?
a. 239-242
b. 243 and its related parts
c. 244, 244A
d. 245-255
Ans- 243 and its related parts

9. One of the following was once an associated state of the Union of India and later became a full - fledged state
a. Arunachal Pradesh
b. Sikkim
c. Chattisgarh
d. Jharkhand
Ans- Sikkim

10. Dicky Bird Plan is also known as
a. Cripps Plan
b. Cabinet Mission Plan
c. Wavell Plan
d. Mountbatten Plan
Ans- Mountbatten Plan



Previous Post
Next Post