Revision-Banking and Finance Quiz (Based on August 2015 Current Affairs)

Dear Readers, we are providing collection of questions related with Banking and Finance based on August Current Affairs Quiz questions for your Revision for IBPS PO.

1. Finance Ministry has nominated ...... in the RBI board ?
Ans- Ajay Tyagi Additional Secretary in the Department of Economic Affairs

2. Which company was named as Asia Fab 50‟s “brightest star” Forbes Asia Fabulous 50 list ?
Ans- HDFC Bank

3. Who is going to acquire broking firm Sharekhan ?
Ans- French global financial services group Banque Nationale de Paris (BNP) Paribas

4. The government of India has signed a USD 300 million loan pact to support the National Urban Health Mission (NUHM) with which Bank ?
Ans- Asian Development Bank

5. Who is the chairman of HSBC India ?
Ans- Naina Lal Kidwai

6. To commemorate the International Day of Yoga, the Reserve Bank of India (RBI) recently announced to issue coins of which denominations?
Ans- Rs. 10

7. Which banks have launched „Dhanchayat‟, an educational film to raise awareness on the dangers of borrowing money from unorganised sources?
Ans- HDFC Bank

8. Which Health Insurance companies had launched “Dengue Care”, first health insurance policy to cover dengue related expenses?
Ans- Apollo Munich Health Insurance

9. India‟s largest private sector lender Industrial Credit and Investment Corporation of India (ICICI) Bank has launched „ICICI Bank Saral-Rural Housing Loan‟ Scheme for........?
Ans- Weaker sections of society

10. Who has been accredited by Green Climate Fund (GCF) as national implementing entity for undertaking climate change related projects in India?
Ans- NABARD

11. Which Bank launched the First Multi-Currency Contactless Card service in India?
Ans- Axis Bank

12. Union Government has launched a seven pronged plan to revamp functioning of public sector banks (PSBs). What is the name of programme?
Ans- Indradhanush Mission

13. What does „BBB‟ stands for in Banking ?
Ans-Bank Board Bureau (BBB)

14. State Bank of India (SBI) launched a Mobile wallet application recently. What is the name of App?
Ans- „SBI Buddy‟

15. Which Bank has launched locker facility named Smart Vault? Ans- ICICI Bank

16. India signed a Memorandum of Understanding (MoU) to tackle the menace of fake Indian currency notes (FICN) smuggling with which country?
Ans- Bangladesh

17. Forward Markets Commission (FMC) will merge into.... ?
Ans- SEBI

18. What is the name of Life Insurance Corporation of India (LIC) maiden unit linked insurance plan (ULIP) product ?
Ans- „New Endowment Plus‟

19. Union government has announced to sell 10 per cent stake in which company ?
Ans- Indian Oil Corporation (IOC)

20. Which committee of RBI recommends conversion of Urban Cooperative Banks (UCBs) with business size of 20,000 crore into regular banks ?
Ans- R Gandhi committee

21. Where is headquater of Bandhan Bank ?
Ans- Kolkatta

22. Which committee recommended that Minimum Alternate Tax (MAT) should not be imposed on FIIs retrospectively for the period preceding 1st April 2015 ?
Ans- A P Shah committee

23. Which Bank has Launched country‟s first „mortgage guarantee‟ backed home loans ?
Ans- ICICI Bank

 24. Who has been re-appointed as the MD & CEO of YES Bank? Ans- Rana Kapoor

25. Who was re-appointed Non-Executive Chairman of National payments Corporation of India (NPCI) ?
Ans- Balachandran M

26. Which Public Sector Bank has launched IndPay ?
Ans- Indian Bank



SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post