Banking Quiz

1. Which of the following is a third party product often sold by banks?
(a) Gift cheques
(b) Credit cards
(c) Debit cards
(d) Mutual funds
(e) All of the above


2. The co-operative bank is governed by the banking regulation Act 1949 and co-operative societies Act of
(a) 1962
(b) 1963
(c) 1960
(d) 1969
(e) 1965

3. A scheduled bank must be
(a) A corporative or company incorporated by any law in force in any place in India
(b) An institution notified by GOI
(c) A company as defined by companies act, 2013
(d) All of the above
(e) None of these

4. Kapoor committee, 1999 is related to ____.
(a) Micro-finance
(b) Restructuring of RRBs
(c) Capital Account convertibility
(d) Co-operative Banking Reforms
(e) None of these

5. Which of the following institution is meant for small and medium enterprises?
(a) RBI
(b) NABARD
(c) IFCI
(d) SIDBI
(e) None of these

6. Under the second phase of nationalization, 07 banks were nationalized. Their deposits were over ________ crore.
(a) 2
(b) 20
(c) 200
(d) 100
(e) None of these

7. The tag line ‘A friend you can bank on’ is of which bank?
(a) Bank of Baroda
(b) Bank of Maharashtra
(c) Vijaya Bank
(d) UCO Bank
(e) None of these

8. Who is having the major stakes in NABARD?
(a) RBI
(b) Central Government
(c) SBI
(d) Ministry of Finance
(e) None of these

9. Expand REDP. It is an initiative by NABARD.
(a) Rural Employment Development Programme
(b) Rural Entrepreneurship Development Programme
(c) Rural Employment Development Planning
(d) Rural entrepreneurship Development Planning
(e) None of these

10. When was SEBI established?
(a) 1990
(b) 1991
(c) 1992
(d) 1984
(e) None of these

Answers
1-d
2-e
3-d
4-d
5-d
6-c
7-c
8-b
9-b
10-c

SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post