Banking Quiz

Dear Readers, Banking Awareness Questions play important role in Banking exams. Around 50-60% of questions come from Banking Awareness which includes recent Banking updates also.

Try to Answer Banking Awareness questions given in this post. We will provide you more questions in next post.

1. Credit risk to the bank is high from which of these cards?
(A) Debit cards
(B) Credit cards
(C) ATM cards
(D) All the above
(E) None of these

2. Depreciation of an asset occurs due to.
(A) Fire in the unit
(B) Theft
(C) Labour Trouble
(D) Wear and tear
(E) None of these

3. Which of the following is NOT a source of funds of a commercial bank?
(A) Capital
(B) Borrowings from RBI
(C) Call money borrowings
(D) Deposits
(E) Cash Reserves with RBI

4. Which one of the following is a Credit Card Association?
(A) India Card
(B) Master Card
(C) SBI Cards
(D) City Bank Cards
(E) BOB Card

5. Which one of the following is not an electronic Banking delivery channel?
(A) Mobile Vans
(B) Mobile Phone Banking
(C) Internet Banking
(D) Tele Banking

6. The Rate at which the domestic currency can be converted into foreign currency and vice-versa is known as the.
(A) Exchange rate
(C) Inter bank Call money rate
(D) Base rate

7. Crossing on a cheque can be cancelled by the ________ of the cheque, under his full signature.
(A) payee
(B) drawee
(C) endorser
(D) holder
(E) drawer

8. Bank branches which can undertake foreign exchange business directly are known as in foreign exchange.
(A) Authorized dealers
(B) Foreign dealers
(C) Overseas branches
(D) Approved dealers
(E) Exchange branches

9. Insurance cover for bank deposits in our country is provided by.
(B) Govt. of India

10. Loan of very small amounts given to low income groups is called.
(A) Cash credit
(B) Micro credit
(C) Simple overdraft
(D) No frills loans
(E) Rural credit

1. (B)
2. (D)
3. (A)
4. (B)
5. (A)
6. (A)
7. (E)
8. (A)
9. (E)
10. (B) 



Previous Post
Next Post