English Quiz for IBPS Clerk

Directions (1-10): In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are subbested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

Around the world, forests are being......(1)......at a rate of about thirteen million hectares a year and deforestation accounts for an estimated 17%-20% of all global emissions. In addition, forests and other terrestrial carbon sinks play a ......(2)....... role in preventing runaway climate change, soaking up a full 2.6 Gt of atmospheric carbon every year. The destruction of forests, therefore, not only emits carbon- a staggering 1.6 Gt a year, which severely ......(3)......forests capacity to absorb emissions from other sources- but also drastically.....(4)......the amount of forested land available to act as a carbon sink in the future.
However, the effects of deforestation extend beyond carbon. Rainforests .......(5).......a wide variety of ecosystems services, from regulating rainfall to purifying groundwater and keeping fertile soil from.......(6)....... Deforestation in one area can seriously damage food production and ......(7)...... to clean water in an entire region. The value of global ecosystem services has been estimated at 33 trillion USD each year (almost half of global GDP), but these services have been taken for granted without a mechanism to make the market reflect their value. Rainforests are also a home and .......(8)....... of income for a huge number of people in Africa, Asia and South America .......(9).......this, economic pressures frequently drive both local communities and national governments in the developing world to......(10)..... these forests in ways that are unsustainable, clear cutting vast areas for fuel, timber, mining or agricultural land.


1.a) Ended
b) Destroyed
c) Extinct
d) Killed
e) Wasted

2.a) Tough
b) Important
c) Vital
d) Biggest
e) Effective

3.a) Affect
b) Diminish
c) Increases
d) Alternates
e) Impairs

4.a) Plagues
b) Develops
c) Reduces
d) Shortens
e) Influences

5.a) Sell
b) Offers
c) Give
d) Provide
e) Earns

6.a) Transforming
b) Decoding
c) Erupting
d) Draining
e) Eroding

7.a) Handiness
b) Excess
c) Availability
d) Access
e) Supply

8.a) Beginning
b) Source
c) Ways
d) Reference
e) Measure

9.a) Despite
b) Also
c) Inspite
d) Apart
e) Beside

10.a) Exploit
b) Encompass
c) nature
d) Work
e) Improve

Directions: Find the error in the below Questions if no error found then select  (e) as the answer.

11. Coal mines constitute (a) / a major percentage of the (b) sources which cause damage (c) / on the environment. (d) / No error (e)
         
12. A man who has been (a) / accused of fraud in (b) / an earlier job he will never be (c)/ welcome in any other organization. (d) / No error (e)
     
13. Worried about the continuing violence in the city (a)/ much students are set to migrate (b) / to other cities (c) / for higher education (d)/ No error (e)
     
14. Many organizations have been offering (a) / attractive incentives to (b)/ their employees in an attempt (c)/ to boosting employee retention. (d) / No error (e)
     
15. Some genuine issues exist (a) / with the newly adopted (b) / system and needs to (c) / be examined seriously. (d) / No error (e)


Answers:

1.b
2.c
3.e
4.c
5.d
6.e
7.d
8.b
9.a
10.a
11.   (d). Damage takes preposition to. So, replace on the environment by to environment.
12.   (c). Here he (pronoun) is superfluous. So remove he.
13.   (b). The word students is a countable noun. So much students are set by many students are set.
14.   (d). Replace to boosting employee retention by to boost employee retention.
15.   (c). Plural subject takes plural verb. So system and need to should be used


SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post