Reasoning Model Paper -I for IBPS Clerk Preliminary Exam

 Time- 20 Mins

Directions (1-5): Study the following information to answer the given questions.

In a certain code language ‘some experts always give right advice’ is written as ‘fa do me re sa la’, ‘advice always very good’ is written as ‘cha re fa ta’, ‘seniors always give suggestion’ is written as ‘ma la hpo fa’, ‘experts person are good’ is written as ‘clip cha sa den’, and ‘seniors are very right’ is written as ‘ta hpo clip do’.


1. What is the code for ‘advice’?
1) fa
2) do
3) me
4) re
5) either ‘fa’ or ‘re’

2. What does ‘ta’ stand for?
1) right
2) are
3) very
4) advice
5) Can’t be determined

3. Which of the following is code for ‘some suggestions are good’?
1) le sa cha ma
2) fa sa cip me
3) ma me clip cha
4) cha cip ta do
5) None of these

4. Which of the following may represent ‘experts are very decesive’?
1) fa sa cha hpo
2) cip ta sa ja
3) cha cip sa la
4) sa ta clip mi
5) None of these

5.  ‘do fa den clip’ could be a code for which of the following?
1) person are always right
2) right person are expert
3) experts are always advice
4) advice are always good
5) None of these

Directions (6-10): Read the following information carefully to answer the question given below.

Seven Friends—Amit, Babita, Chetna, Deepak, Eti, Rythem and Kavita are from different places such as—Meghalaya, Kashmir, Bihar, Shimla, Shilong, Jammu and Maharashtra (but not in the same order). Each of them are in three different colleges X, Y, Z. At least two friends are studying in the same college. Rest of the information is given below:
(a) Deepak is from Bihar and studies in college X.
(b) Eti is from Shimla but does not study in college X.
(c) Rythem is from Shilong and studies in college Y with only Babita.
(d) Amit is neither from college X and nor from Kashmir.
(e) Kavita is from Jammu but does not study in college X.
(f) In college X, there is no student from Meghalaya or Kashmir.

6. The group of friends studying in college Z is-
1) Amit, Eti, Kavita
2) Babita, Chetna, Rhythem
3) Babita, Chetna
4) Amit, Rythem, Kavita
5) None of these

7. Amit is in which college?
1) X
2) Y
3) Z
4) Either X or Y
5) Can’t be determined

8. Which of the following is not correct?
1) Amit–Meghalaya–Z
2) Eti–Shimla–Z
3) Rythem–Shilong–Y
4) Chetna–Meghalaya–Z
5) None of these

9. Babita is from which place?
1) Meghalaya
2) Kashmir
3) Jammu
4) Shilong
5) None of these

10. Who belongs to Meghalaya?
1) Amit
2) Chetna
3) Babita
4) Can’t be determined
5) None of These

Directions (Q.11-15). In the following questions , the symbols #,$,%,* and @ are used with the following meaning as illustrated below:
‘P#Q’ means ‘P is not greater than Q’.
‘P$Q’ means ‘P is neither smaller nor equal to Q’.
‘P%Q’ means ‘P is neither greater nor smaller than Q’.
‘P*Q’ means ‘P is neither greater nor equal to Q’.
‘P@Q’ means ‘P is not smaller than Q’.


Now in each of the following questions assuming the given statements to be true, find which of the two conclusions I and II given below them is/are definitely true and give your answer accordingly.

11. Statements: P # Q, P % R, R * S
Conclusions: I. R @ P
                      II. P # S.
A. If only conclusion I is true.
B. If only conclusion II is true.
C. If either conclusion I or II is true.
D. If neither conclusion I nor II is true.
E. Both follows

12. Statements: F $ G, G @ I, I % H
Conclusions: I. F @ H
                      II. H $ G
A. If only conclusion I is true.
B. If only conclusion II is true.
C. If either conclusion I or II is true.
D. If neither conclusion I nor II is true.
E. Both follows

13. Statements: A * B, B# C, C $ D
Conclusions: I. A * D
                        II. A @ D
A. If only conclusion I is true.
B. If only conclusion II is true.
C. If either conclusion I or II is true.
D. If neither conclusion I nor II is true.
E. Both follows

14. Statements: A @ B, B $ C, C % D
Conclusions: I. D * A
                        II. C * A
A. If only conclusion I is true.
B. If only conclusion II is true.
C. If both conclusion I and II are true.
D. If neither conclusion I nor II is true.
E. Both follows

15. Statements : Q @ W, W $ E , E # R
Conclusions: I. R # Q
                        II. E * Q
A. If only conclusion I is true.
B. If only conclusion II is true.
C. If either conclusion I or II is true.
D. If neither conclusion I nor II is true.
E. Bothy follows

Directions (Q. 16-20) In each question given below four statements are followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the all given statements to be true even if they seem to be a variance from the commonly known facts. Read the conclusion and decide which logically follows.
Give Answer:
1. If only conclusion I follows.
2. If only conclusion II follows.
3. If either conclusion I or II follows.
4. If neither conclusion I nor II follows.
5. If both conclusions I and II follows.

16. Statements:
Some trains are Buses. All Buses are Cars.
Some Cars are Motorbikes. Some Motorbikes are Cycles.
Conclusions:
I. Some Cycle being Train is a possibility.
II. Some Car being Boy is a possibility.
A. 1
B. 2
C. 3
D. 4
E. 5

17. Statements:
Some Trains are Buses. All Buses are Cars.
Some Cars are Motorbike. Some Motorbikes are Cycle.
Conclusions:
I. No Motorbike is a Car.
II. All Cars are Train.
A. 2
B. 5
C. 3
D. 4
E. 1

18. Statements:
All Men are Male. Some Male are Female.
No Female is a Women. All Women are Human.
Conclusions:
I. Some Human being Men is a possibility.
II. Some Human being Female is a possibility.
A. 5
B. 3
C. 4
D. 1
E. 2

19. Statements:
All Men are Male. Some Male are Female.
No Female is a Women. All Women are Human.
Conclusions:
I. No Women is a Male.
II. Some Male are Women.
A. 1
B. 5
C. 4
D. 3
E. 2

20. Statements:
All Actors are Producer. Some Producers are Director.
All Directors are Writer. Some Writers are Actress.
Conclusions:
I. Some Actress being Producer is a possibility.
II. Some Writer are Producer.
A. 2
B. 4
C. 5
D.1
E. 3

Direction (21-26): Study the given information and answer the following questions:
Eight friends M, N, O, P, Q, R, S and T are sitting around circular table and belong to eight different states Uttar Pradesh, Bihar, Andhra Pradesh, Chandigarh, Punjab, Haryana, Kerala and Maharashtra. They read three Newspapers in Hindi, English and Punjabi. At least two persons read one news paper not necessarily in the same order.
Only P and Q read Hindi Newspaper. P is third to right of Q. M is from Kerala reads English Newspaper and is sitting immediate right of Q. R is from Chandigarh and reads Punjabi Newspaper. T reads the same Newspaper as S reads who is third to left of R and fourth to right of N. O is sitting exact opposite of P who belongs to UP. Persons who belong to Maharashtra and Andhra Pradesh read English Newspaper. S is from Haryana while N is from Andhra Pradesh reads English Newspaper. T is from Punjab.

21. Who does not read English Newspaper?
(1) O                                                          
(2) N
(3) M                                          
(4) T
(5) None of these

22.From which state Q belongs?
(1) UP                                      
(2) Bihar
(3) Maharashtra                    
(4) Andhra Pradesh
(5) None of these

23.Which of the following is not correct combination?
(1) T-Punjab-Punjabi          
(2) Q-Kerala-Hindi
(3) O-Maharashtra-English              
(4) P-UP-Hindi
(5) All are correct combinations

24.Which two persons are sitting adjacently who read Punjabi Newspapers?
(1) RT                                      
 (2) RN
(3) RS                                        
(4) TS
(5) None of these        

For Qs (25-26): on the basis of above arrangement four of the following forms a group which one does not related to the group?
25.    
 (1) OQ                                        
 (2) RN                
(3) PT                                        
 (4) MS
(5) MO

26.      
(1) PQ                                        
(2) RS                  
(3)TR                                        
(4) OM
(5)SN

Directions (27-28): Read the following information carefully and answer the questions given below.
(i) A X B means “A is the father of B”
(ii) A + B means “B is the sister of A”
(iii) A – B means “B is the mother of A”
(iv) A ÷B means “A is the brother of B”

27. Which of the following means P is nephew of R?
(I) R x K ÷ P
(II) R – N + P – K
(III) R ÷ K x P + M
(1) Only I  
(2) Only II
(3) Only III  
(4) Either II or III
(5) None of these

28. If it is given K x P ÷ R + S – Q. then which of the following is true?
(1) R is the brother of P
(2) K is the husband of S
(3) Q is the wife of K
(4) R is the sister of S
(5) None of these

Directions (29-33): Each of the questions below consists of a question and three statements numbered I, II and III given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the questions and then mark the appropriate option as answer.

29. Amongst U, V, W, X, Y and Z, who earns highest salary?
I. Y earns more than Z but less than at least two persons.
II. X earns more than Y but less than U, who is not highest earner.
III. V earns more than Y but less than W.

Which of the following statements are sufficient to answer the above question ?
(A) I and II together are sufficient
(B) II and III together are sufficient
(C) I and III together are sufficient
(D) All statements together are sufficient
(E) Even all statements together are not sufficient

30. Are all the five friends P, Q, R, S, and T, who are sitting around a circular table, facing the centre ?
I. S sits second to the left of Q, who is immediate to the left of P. T is immediate left of R, who faces centre. Q faces to the centre.
II. T sits second to the right of P, who is immediate to the left of R. Q is not near to T, who faces centre.
III. R sits immediate to the left of T, who faces centre. P sits second to the right of S but not near to R.

Which of the following statements are sufficient to answer the above question ?
(A) Either I or II alone
(B) Either II or III alone
(C) Either I or III alone
(D) Any one of the statements
(E) None of the statements

31. Point M is in which direction with respect to point X ?
I. Point R is to the north of point X. Point L is to the south of point M. Point L is to the south of point X.
II. Point T is to the east of point J, which is to the south of point X. Point P is to the north of point M, point P is to the west of point T.
III. Point N is to the south of point 0, which is to the east of point X, point M is to the east of point N.

Which of the following statements are sufficient to answer the above question ?
(A) Either I or II alone
(B) Either II or III
(C) Either I or III alone
(D) Only II
(E) Only III

32. There are seven letters M, U, E, S, R, A and N. Is the word 'SUR-NAME' formed after performing the following operations using these seven letters only ?
I. A is placed third to the right of U. M is placed second to the right of N. While the last letter of the word is not M.
II. S is placed third to the left of N while R is placed immediately next (either left or right) to U.
III. E is placed second to the right of A. S is not placed near to E or N.

Which of the following statements are sufficient to answer the above question ?
(A) I and II both together
(B) I and III both together
(C) II and III both together
(D) All statements together
(E) Even all statements together are not sufficient

33. Out of 6 colours of Caps Red. Orange, Green, White Black and Pink, which colour of Cap Q likes ?
(A person's name should not be the same with the first letter of the Cap that he likes. Six persons (M, N, 0, P, Q and R) like 6 different Caps each like one Cap)
I. P does not like Black Cap but the person who likes Red Cap is not Q or M.
II. 0 likes white Cap while N likes either Green or Orange Cap. R likes either Green or Black.
III. Q does not like Black while M likes either Black or Orange.

Which of the following statements are sufficient to answer the above question ?
(A) I and II together
(B) II and III both together
(C) I and III both together
(D) Any two of the statements together
(E) All statements together are sufficient

34. In a certain code, 'MUKESH' is written as 'PENOVK’ and ‘STOCK’ as ‘VWAFN’. How is 'KNIGHT' written in that code
(1) NQUJKW
(2) NQAJKW
(3) HKUDEQ
(4) HKADEQ
(5) None of these

35. How many such pairs of letters are these in the word 'ORTHOPEDIC' each of which has as many letters between them in the word as in the English alphabet?
(1)One
(2)Three
(3)Four
(4)Two
(5) None of these

Answers
Solutions (1-5):
are – clip
seniors – hpo
very – ta
right – do
good – cha
expert – sa
person – den
always – fa
advice – re
give – la
suggestion – ma
some - me
1. (4)
2. (3)
3. (3)
4. (4)
5. (1)
Solutions (6-10):
6. (1)
7. (3)
8. (4)
9. (2)
10. (1)
11. D
12. D
13. C
14. C
15. B
16.A
17.D
18. A
19. D
20.C

21. (4):
22. (2):
23. (2):
23. (1):
25. (5):
26. (3):
27. (5) Either 1 or 4
28. (3) Q is the wife of K
29. (4): From statement I, II and III together we can say that W is the highest earner.
30. (3)
31. (5)
32. (1)
33. (5)
34. (1)
35. (5): Such pairs are DE, OP, EH, OR and DH.


SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post