IBPS Clerk 2015- Banking Awareness Questions

Dear Readers, Banking Awareness Questions play important role in IBPS Clerk-V Mains Exam. Around 50-60% of questions in IBPS Clerk-V Mains comes from Banking Awareness which includes recent Banking updates also.

Try to Answer Banking Awareness questions given in this post. We will provide you more questions in next post.

1.  A scheduled bank must be
(a) A corporative or company incorporated by any law in force in any place in India
(b) An institution notified by GOI
(c) A company as defined by companies act, 2013
(d) All of the above
(e) None of these

2. FD in a commercial bank can be done for a maximum period of
(a) 15 yrs
(b) 25 yrs
(c) 10 yrs
(d) No limit
(e) None of these

3. Which of the following is a third party product often sold by banks?
(a) Gift cheques
(b) Credit cards
(c) Debit cards
(d) Mutual funds
(e) All of the above

4. In index of financial inclusion has been launched for the first time in 2008 by
(a) BSE
(b) NSE
(d) CCI
 (e) None of these

5. Which of the following is not a contributing factor to micro-credits?
(a) EMI
(b) Collaterals
(c) KYC norms
(d) Pre-payment charges
(e) All of the above

6 .Financial assistance for a sum of Rs. 5,000 can be called as?
(a) Small finance
(b) Micro finance
(c) Crazy finance
(d) Petty finance
(e) None of these

7.What is current coverage of bank account of population (approx)?
(a) 60%
(b) 80%
(c) 40%
(d) 50%
(e) None of these

8. As per the 2011 census. which of the following states of India has the highest literacy rate?
(a) Mizoram
(b) Tripura
(c) Goa
(d) Himachal Pradesh
(e) Kerala

9.  CASA ratio is the ratio of deposits in which accounts of a bank to its total deposits ?
(a) current account
(b) saving account
(c) Recurring accounts
(d) both 1 & 2
(e) both 2 & 3

10. Which of the following restrictions apply for opening BSBDA by banks for individuals?
(a) Age
(b) Income
(c) Amount
(d) both 2 & 3
(e) None of these

11. Interest payable on savings bank accounts is.
(A) not regulated by RBI
(B) regulated by Sate Governments
(C) regulated by Central Government
(D) regulated by RBI
(E) regulated by Finance minister

12. Fixed deposits and recurring deposits are.
(A) repayable after an agreed period
(B) repayable on demand
(C) not repayable
(D) repayable after death of depositors
(E) repayable on demand or after an agreed period as per bank’s choice

13. When a bank returns a cheque unpaid, it is called.
(A) payment of the cheque
(B) drawing of the cheque
(C) cancelling of the cheque
(D) dishonor of the cheque
(E) taking of the cheque

14. Which of the following states became the first state in the country to launch RBI’s e-payment system for commercial tax payers?
(A) Andhra Pradesh
(B) Kerala
(C) Gujarat
(D) Maharashtra
(E) Karnataka

15. NEFT means–
(A) National Electronic Funds Transfer system (B) Negotiated Efficient Fund Transfer system
(C) National Efficient Fund Transfer solution (D) Non Effective Fund Transfer system
(E) Negotiated Electronic Foreign Transfer system

16. Largest shareholder (in percentage shareholding) of a nationalized bank is.
(D) Govt. of India

17. Banks in our country normally publicise that additional interest rate is allowed on retail domestic term deposits of.
(A) Minors
(B) Married women
(C) Senior citizens
(D) Govt. employees
(E) Rural residents

18. A centralized database with online connectivity to branches, internet as well as ATM-network which has been adopted by almost all major banks of our country is known as.
(A) investment banking
(B) core banking
(C) mobile banking
(D) national banking
(E) specialized banking

19. With a view to facilitate payment of balance in the deposit account to the person named by the depositor without any hassles in the event of death of the account holder, the following facility was introduced for bank accounts in our country–
(A) Will
(B) Registration
(C) Nomination
(D) Indemnity
(E) Guarantee

20. What is money laundering?
(A) Conversion of assets into cash
(B) Conversion of Money which is illegally obtained
(C) Conversion of cash into gold
(D) Conversion of gold into cash
(E) Conversion of gold with foreign currency

21. Which one of the following is not a salient feature of debit card?
(A) No bad debts to banks and no suits for recovery
(B) No interest earning for banks
(C) Works like a normal withdrawal slip
(D) 45 days credit is given to the card holder
(E) All the above

22. Which of the following is a measure taken by Reserve Bank of India to control inflation in our country?
(A) Increase in CRR
(B) Increase in SLR
(C) Contraction of supply of currency
(D) Raising of Repo / Reverse Repo Rate
(E) Decrease the SLR

23. What type of loan is granted by banks for purchase of white goods?
(A) Consumption loan
(B) Mortgage loan
(C) Consumer durables loan
(D) Home loan
(E) None of these

24. What is a stale cheque?
(A) A cheque issued without drawer’s signature (B) A cheque with only signature of the drawer
(C) A cheque which has completed six months from its date of issue
(D) A six months’ post dated cheque
(E) Anyone of these

25. Which one of the following constitutes the largest percentage of Retail loans in India?
(A) Auto loans
(B) Personal loans
(C) Personal overdrafts
(D) Consumer loans
(E) Home loans

11. (D)
12. (B)
13. (D)
14. (E)
15. (A)
16. (D)
17. (C)
18. (E)
19. (C)
20. (B)
21. (D)
22. (D)
23. (C)
24. (C)
25. (E)



Previous Post
Next Post