IBPS Clerk 2015- Banking Awareness Questions Set-4

Dear Readers, Banking Awareness Questions play important role in IBPS Clerk-V Mains Exam. Around 50-60% of questions in IBPS Clerk-V Mains comes from Banking Awareness which includes recent Banking updates also.


Try to Answer Banking Awareness questions given in this post. We will provide you more questions in next post.

1. Which of the following is a third party product often sold by banks?
(a) Gift cheques
(b) Credit cards
(c) Debit cards
(d) Mutual funds
(e) All of the above

2. The co-operative bank is governed by the banking regulation Act 1949 and co-operative societies Act of
(a) 1962
(b) 1963
(c) 1960
(d) 1969
(e) 1965

3. A scheduled bank must be
(a) A corporative or company incorporated by any law in force in any place in India
(b) An institution notified by GOI
(c) A company as defined by companies act, 2013
(d) All of the above
(e) None of these

4. Kapoor committee, 1999 is related to ____.
(a) Micro-finance
(b) Restructuring of RRBs
(c) Capital Account convertibility
(d) Co-operative Banking Reforms
(e) None of these

5. Which of the following institution is meant for small and medium enterprises?
(a) RBI
(b) NABARD
(c) IFCI
(d) SIDBI
(e) None of these

6. Under the second phase of nationalization, 07 banks were nationalized. Their deposits were over ________ crore.
(a) 2
(b) 20
(c) 200
(d) 100
(e) None of these

7. The tag line ‘A friend you can bank on’ is of which bank?
(a) Bank of Baroda
(b) Bank of Maharashtra
(c) Vijaya Bank
(d) UCO Bank
(e) None of these

8. Who is having the major stakes in NABARD?
(a) RBI
(b) Central Government
(c) SBI
(d) Ministry of Finance
(e) None of these

9. Expand REDP. It is an initiative by NABARD.
(a) Rural Employment Development Programme
(b) Rural Entrepreneurship Development Programme
(c) Rural Employment Development Planning
(d) Rural entrepreneurship Development Planning
(e) None of these

10. When was SEBI established?
(a) 1990
(b) 1991
(c) 1992
(d) 1984
(e) None of these

11. ‘Unilateral transfers such as donations by Government of India come under which part of Balance of Payment (BOP)?
(a) Current account
(b) Capital account
(c) Financial account
(d) Current and capital account both
(e) None of these

12. Gilt-edged securities market is the market for government and semi-government securities. These securities carry –
(a) Floating interest rate
(b) Fixed interest rate
(c) Fixed as well as floating interest rate
(d) No interest rate at all
(e) None of these

13. Expand AEPS in terms of banking.
(a) Aadhaar-enabled Payment Service
(b) Aadhaar-enabled Payment system
(c) Automated engineered payment service
(d) Aadhaar-enabled promotion scheme
(e) None of these

14. Who provides refinance facilities to RRBs?
(a) SIDBI
(b) RBI
(c) Government of India
(d) NABARD
(e) None of these

15. Expand DRI related to a scheme meant for weaker section of our country.
(a) Different rate of interest
(b) Differential rate of interest
(c) Different ration for Indians
(d) Different rate of interest-bond
(e) None of these

Answer
1-d
2-e
3-d
4-d
5-d
6-c
7-c
8-b
9-b
10-c
11-a
12-b
13-b
14-d
15-b

SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post