IBPS Clerk 2015- Banking Awareness Questions Set-5

Dear Readers, Banking Awareness Questions play important role in IBPS Clerk-V Mains Exam. Around 50-60% of questions in IBPS Clerk-V Mains comes from Banking Awareness which includes recent Banking updates also.


Try to Answer Banking Awareness questions given in this post. We will provide you more questions in next post.


1. The Banking Ombudsman–
(A) is in charge of bank loans for buses
(B) fixes the rates of interest for loans
(C) resolves complaints of customers
(D) issues licences for new bank branches
(E) is the head of all nationalised banks

2. Which of the following is NOT classified as a commercial bank?
(A) Public sector bank
(B) Foreign bank
(C) Private sector bank
(D) Regional rural bank
(E) Urban cooperative bank

3. Which of the following is not the name of a Banking Organisation?
(A) HDFC
(B) IDBI
(C) YES
(D) SEBI
(E) ICICI

4. Monetary Policy as an arm of the economic policy is administered by–
(A) Government of India
(B) Reserve Bank of India
(C) State Bank of India
(D) Governments of the respective states
(E) None of these

5. Which of the following is not a primary function of a Bank?
(A) Granting Loans
(B) Collecting Cheques/Drafts customers
(C) Facilitating import of goods
(D) Issuing Bank Drafts
(E) Selling Gold/Silver Coins

6. Reserves which can act as a liquidity buffer for commercial banks during crisis times are–
(A) CAR
(B) CRR
(C) CAR and CRR
(D) CRR and SLR
(E) SLR

7. For repayment of loan availed from Banks NBFC we come across a term known as EMI What does it stand for?
(A) Equated Money Index
(B) Easy Money Installment
(C) Equated Monthly Installment
(D) Equal Monthly Installment
(E) Equal Minimum Installment

8. Many a times we read in the news paper about CASA deposits of banks. CASA deposits are.
(A) Demand deposits
(B) Term deposits
(C) Hybrid deposits
(D) Recurring deposits
(E) Special schemes of banks

9. While investing in mutual funds we come across a term called NAV. What is the meaning of NAV?
(A) Net Annual Value
(B) Non Asset Value
(C) Net Actual Value
(D) Net Asset Value
(E) Net Average Value

10. Assume that Reserve Bank of India reduces the Bank Rate by 1%, what will be its impact?
(A) Less liquidity in the market
(B) More liquidity in the market
(C) No change in the liquidity in the market
(D) Mobilization of more deposits by commercial-banks
(E) None of these

11. Which of the following is a third party product often sold by banks?
(a) Gift cheques
(b) Credit cards
(c) Debit cards
(d) Mutual funds
(e) All of the above

12. The co-operative bank is governed by the banking regulation Act 1949 and co-operative societies Act of
(a) 1962
(b) 1963
(c) 1960
(d) 1969
(e) 1965

13. A scheduled bank must be
(a) A corporative or company incorporated by any law in force in any place in India
(b) An institution notified by GOI
(c) A company as defined by companies act, 2013
(d) All of the above
(e) None of these

14. Kapoor committee, 1999 is related to ____.
(a) Micro-finance
(b) Restructuring of RRBs
(c) Capital Account convertibility
(d) Co-operative Banking Reforms
(e) None of these

15. Which of the following institution is meant for small and medium enterprises?
(a) RBI
(b) NABARD
(c) IFCI
(d) SIDBI
(e) None of these

16. Under the second phase of nationalization, 07 banks were nationalized. Their deposits were over ________ crore.
(a) 2
(b) 20
(c) 200
(d) 100
(e) None of these

17. The tag line ‘A friend you can bank on’ is of which bank?
(a) Bank of Baroda
(b) Bank of Maharashtra
(c) Vijaya Bank
(d) UCO Bank
(e) None of these

18. Who is having the major stakes in NABARD?
(a) RBI
(b) Central Government
(c) SBI
(d) Ministry of Finance
(e) None of these

19. Expand REDP. It is an initiative by NABARD.
(a) Rural Employment Development Programme
(b) Rural Entrepreneurship Development Programme
(c) Rural Employment Development Planning
(d) Rural entrepreneurship Development Planning
(e) None of these

20. When was SEBI established?
(a) 1990
(b) 1991
(c) 1992
(d) 1984
(e) None of these

ANSWERS
1. (C)
2. (E)
3. (D)
4. (B)
5. (C)
6. (E)
7. (C)
8. (A)
9. (D)
10. (B)
11-d
12-e
13-d
14-d
15-d
16-c
17-c
18-b
19-b
20-c

SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post