IBPS Clerk 2015- Practice English Questions (Sentence Rearrangement- 20 questions)

Dear IBPS Clerk 2015 Aspirants practice English questions set of 20 questions of Sentence rearrangement for upcoming IBPS Clerk Exam. Try to solve these Sentence rearrangement  and share time taken to solve these Fill in the blanks and your attempt.



In English section for IBPS Clerk 2015- Comprehension, Cloze test, FIll in the Blanks,rearrangement, spotting errors play important role in preliminary exam. In next post we will provide spotting errors practice set.


Directions (1-5): Rearrange the following sentence (A), (B), (C), (D), (E) and (F) in the proper sequence to from a meaningful paragraph, then answer the questions given below them.

(A)  Innovative methods are being tried by them to lure customers like financing of cycles and free insurance packages.
(B)  These insurance schemes would help the buyers buying high-end cycles as they could buy the cycles without fear of theft.
(C) While the industry will try to absorb some of the effect, some of it will be passed to the customers too in the form of hike in prices.
(D) The cycle industry is keeping no stone turned to cut its loses due to fall in the value of rupee.
(E)  The companies are also offering insurance options on bicycles and under the scheme the cycle would be insured against breakage and theft.
(F)  The input cost have increased due to rise in the prices of steel, rubber and other materials and it is having a toll on the cycle industry.

1).Which of the following would be the SECOND statement after rearrangement?
a)    A
b)    C
c)    F
d)    D
e)    B

2).Which of the following would be the FOURTH statement after rearrangement?
a)    F
b)    D
c)    B
d)    E
e)    C

3).Which of the following would be the FIRST statement after rearrangement?
a)    B
b)    E
c)    D
d)    C
e)    A

4).Which of the following would be the SIXTH statement after rearrangement?
a)    A
b)    C
c)    F
d)    B
e)    D

5).Which of the following would be the FIFTH statement after rearrangement?
a)    B
b)    E
c)    D
d)    F
e)    C

Directions ( 6-10 ): Arrange the following sentences in order so that a meaningful para is framed and then answer the questions given below  it.

(A) Apart from teachers, other professionals used to spend their leisure time in reading both English and vernacular literature.
(B) English-medium schools insisted upon extra reading from their students.
(C)Before the advent of the television, both the young and the old found enough time to read.
(D)But all these have become a thing of the past.
(E) Now, reading habit has lost importance as both the young and the old are glued to the television.
(F) As far as the educational institutions are concerned, coaching students for the examinations seems to be their only goal.

6). Which of the following should be the first sentence of the paragraph?
a)    A
b)    B
c)    C
d)    D
e)    E

7). Which of the following should be the last sentence of the paragraph?
a)    F
b)    E
c)    D
d)    C
e)    B

8). Which of the following should be the second sentence of the paragraph?
a)    E
b)    D
c)    C
d)    F
e)    A

9). Which of the following should be the third sentence of the paragraph?
a)    C
b)    B
c)    F
d)    E
e)    D

10). Which of the following should be the fifth sentence of the paragraph?
a)    E
b)    D
c)    C
d)    F
e)    B


Directions (Q. 11-15): Rearrange the following five sentences (A), (B), (C), (D) and (E) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below them.

(A) The north is bordered by mountain ranges while the remaining sides of Greece are enclosed by the Mediterranean sea.
(B) The people there were called the Greeks.
(C) Greeks, therefore, became good navigators.
(D) The typical character of Greek civilisation is due to the geographic conditions prevailing there.
(E) The name Greece comes from one of the islands to the south-east of Europe known as Graecia.

11. Which of the following will be the THIRD sentence?
1) C
2) D
3) A
4) B
5) E

12. Which of the following will be the FOURTH sentence?
1) B
2) E
3) A
4) D
5) C

13. Which of the following will be the SECOND sentence?
1) A
2) E
3) D
4) C
5) B

14. Which of the following will be the LAST sentence?
1) C
2) D
3) B
4) E
5) A

15. Which of the following will be the FIRST sentence?
1) B
2) C
3) A
4) E
5) D

Directions (Q. 16-20): Rearrange the following seven sentences (A), (B), (C), (D), (E), (F) and (G) in the proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below them.

(A) To elaborate briefly on these characteristics and dimensions that the author is talking about —NRMs are general tests intended to be used to classify students by percentile for measuring either aptitude or proficiency for admissions into or placement within a programme.
(B) Contrastingly, the CRM, such as a locally produced achievement test, measures absolute performance that is compared only with the learning objective, hence a perfect score is theoretically obtainable by all students who have a mastery of the pre-specified material, or conversely, all students may fail the test.
(C) In most of these books, the authors classify a measurement strategy as either norm-referenced (NRM) or criterion-referenced (CRM).
(D) Another author points out how the type of interpretation that an NRM offers is the relative performance of the students compared with that of all the others resulting in, ideally, a bell curve distribution.
(E) Numerous books on constructing and using language tests have been written by various authors.
(F) CRMs, on the other hand, are more specific achievement or diagnostic tests intended to be used
for motivating students by measuring to what per cent they have achieved mastery of the taught or learned material.
(G) One of the authors clearly delineates the differences of these two types by focusing on the categories of “test characteristics” and “logistical dimensions”.

16.Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement?
1) G
2) B
3) C
4) D
5) E

17.Which of the following should be the FIFTH sentence after rearrangement?
1) A
2) B
3) C
4) F
5) E

18.Which of the following should be the SEVENTH (LAST) sentence after rearrangement?
1) A
2) B
3) C
4) D
5) E

19.Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement?
1) A
2) B
3) G
4) D
5) E

20.Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement?
1) A
2) B
3) C
4) D
5) F

Answers..
1). a) 2). e) 3).c ) 4). d) 5).b ) 6).c)  7).a)  8).e)  9).b)  10).a) 11. (b) 12. (c) 13. (e) 14. (a) 15. (d) 16. -e) 17. d) 18.-b) 19. c) 20. c)


SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post