IBPS Clerk 2015- Practice Quantitative Aptitude Questions (Data Interpretation -20 questions)

Dear IBPS Clerk 2015 Aspirants practice Data Interpretation questions set of 20 questions  for upcoming IBPS Clerk Exam. Try to solve these Fill in the blanks and share time taken to solve these Data Interpretation questions and your attempt.


In Quantitative Aptitude section for IBPS Clerk 2015- Data Interpretation, simplification,series, mixed type questions play important role in preliminary exam. In next post we will provide Simplification practice set.


Directions: ( 1–5):Read the graph and answer questions .

Income and Expenditure of a company over the year (in lakhs of rupees).


1.    The ratio of the average income of all the years to the average profit is :
(a) 24 : 13                        
(b) 48 : 17
(c) 12 : 7                          
(d) 6 : 5

2.    Percentage increase in profit in 1986 over 1982 is:
(a) 150 %                        
(b) 120 %
(c) 100%                          
(d) 80%

3.    The total income exceeds the total expenditure over the year 1982 to 1986 by:
(a) 85 lakhs                      
(b) 105 lakhs
(c) 115 lakhs                  
 (d) 120 lakhs

4.    What is the difference in profit between 1983 and 1984 (in lakhs of rupees) :
(a) No profit                      
(b) 5
(c) 10                              
(d) 15

5.      The number of years in which the income is more than the average income of the given year is:
(a) One                            
(b) Two
(c) Three                          
(d) Four

Direction (6-10) : the pie chart given here shows expenditure incurred by a family on the various items and their savings , which amount to Rs 8000 in a month .study the chart and answer the question number 95 to 100 based on the pie chart .



6.    How much more amount is spent on food than housing?
(a) 1000                            
(b) 3000
(c) 2000                            
(d) 2500

7.    How much expenditure incurred on the education?
(a) 3000                            
(b) 5000
(c) 4000                            
(d) 7000

8.    The ratio of the expenditure on food to the saving is?
(a) 3 :2                              
(b) 2 :1
(c) 4:3                              
(d) 3 :4

9.    What is the expenditure of the family in education & housing for the month?
(a) 10000                          
(b) 18000
(c) 15000                          
(d) 16000

10.  What are the ratio of expenditure on education and housing?
(a) 2:7                              
(b) 7:2
 (c) 2:5                              
(d) 3:8

Directions (11 -15): Study the pie-chart carefully to answer the following questions.

Total number of passengers=8500
Percentage of passengers




11. What was the approximate average number of passengers in Train-S, Train-M and Train-L together?
(1) 1521              
(2) 1641                      
(3) 1651
(4) 1671              
(5)1691

12. If in Train-R 34% of the passengers are females and 26% are children, what is the number of males in that train?
(1) 306                            
(2) 316            
(3) 308
(4) 318                            
(5) None of these

13. The number of passengers in Train-Q is approximately what percent of the total number of passengers in Train–A and Train-R?
(1) 90                              
(2) 70                        
(3) 75
(4) 80                                
(5) 86

14. Which train has highest number of passengers?
(1) A                                
(2) Q              
(3) S
(4) M                              
(5) L

15. How many more percent (approximately) number of passengers are there in Train-M as compared to the number of passengers in Train-L?
(1) 29                              
(2) 49                        
(3) 43
(4) 33                                
(5) None of these

Direction  (16- 20): Study the following table carefully and answer the questions given below it.

Number of six types of electronic products sold by six different stores in a month and price per product (P)(price in Rs. 000 ) charged by each store.


16. The number of L products sold by Store F is what percent of the total number of the same type of the products sold by Store E?
(1) 76.33                
(2) 124            
(3) 83.33
(4) 115                  
(5) None of these

17. What is the ratio of total number of N and L type products together sold by Store D and that of the same product sold by Store A?
 (1) 119:104                      
(2) 102:115                
(3) 104:115
(4) 117:103                      
(5) None of these

18. What is the average price per product charged by all the stores together for Product Q?
(1) Rs 14,700                  
(2) Rs 15,750            
(3) Rs 15,200
(4) Rs 14,800                  
(5) None of these

19. What is the difference in the amount earned by Store A though the sale of P type products and that earned by Store B through the sale of Q type products?
 (1) Rs 38.4 Lakhs
 (2) Rs 0.384 Lakhs
 (3) Rs 3.84 Lakhs
 (4) Rs 384 Lakhs
 (5) None of these

20.  What is the total amount earned by Store C through the sale of M and O types product together?
 (1) Rs 2719.2 Lakhs  
 (2) Rs 271.92 Lakhs
 (3) Rs 2.7192 Lakhs
 (4) Rs 27.192 Lakh
 (5) None of these


Answers with Explanation:

1.    (b) :
 Average income = (30 + 50 + 40 + 60 + 60)/ 5= 48 lakhs
Total average Profit = [(30 -20) + (50 – 30) + (40 – 30) + ( 60 – 40) + (60 – 35)]/ 5
è 17 lakhs
Ratio = 48 : 17

2.    (a) :
The profit in year 1982 = 30 – 20 = 10 lakhs
The profit in year 1986 = 60 – 35 = 25 lakhs
Increase in profit = 25 – 10 = 15 lakhs
Percentage increase in profit = (15 x 100) / 10 = 150%

3.    (a) :
 Total income = 30 + 50 + 40 + 60 + 60 = 240 lakhs
Total expenditure = 20 + 30 + 30 + 40 + 35 = 155 lakhs
Total income total expenditure = 240 – 155 = 85 lakhs

4.    (c) :
 The profit in year 1983 = 50 – 30 = 20 lakhs
Profit in the year 1984 = 40 – 30 = 10 lakhs
Difference = 20 – 10 = 10 lakhs

5.    (c) :
The average income of the given years
è (30 + 50 + 40 + 60 + 60)/ 5 = 240 /5 = 48 lakhs
There are 3 years ( 1983, 1985, 1986) in which the income is more than the average of the given years.

6.    (c) :
∴ Amount of saving , 600 = Rs 8000
∴Amount on food , 1200 = 8000*120/60 =16000
∴ Amount on housing, 1050 = 8000*105/60=14000
   Difference between food and housing = 16000-14000 =2000

7.    (c) :
∴ Amount of saving, 600 = Rs 8000
 Amount on education300= 8000*30/60 = 4000

8.    (b) :
The ratio on expenditure on food to the saving = 1200 : 600  = 2:1

9.    (b) :
Amount on education300= 8000*30/60 = 4000
Amount on housing, 1050 = 8000*105/60=14000
Total amount of education & housing = 4000 + 14000 = 18000

10.  (a) :
4000 : 14000,= 2:7

11. (4)
Required no. of passengers
=1/3[(24+20+15) % of 8500]
= (1*8500*59)/100*3 = 1671

12. (1)
Number of passenger in train - R  = (8500*9)/100 = 765
Number of males = (100-34-26) % of 765
= (765*40)/100 = 306

13. (5)
 Reqd% = (19) / ( 13 + 9 ) x 100 =86  ( approx)

14. (3) :
It is clear from the pie chart.

15. (4)
Reqd.% = [(20-15)/15]*100 = 33(approxi)

16. (5)
Number of L types products sold by Store F=48
by Store E=40
Required percentage= (48) / (40) x 100 = 120

17. (5)
Reqd. ratio = (61+54) : (54+48)
=115:102

18.  (2)
Average price = Rs (16+15+14.5+16+18+15)/6*1000 = 15750

19.  (1)
Reqd. difference = (60*75-44*15)*1000 = (4500-660)*1000 = Rs = 38.4 lakhs

20. (4)

SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post