SBI Clerk 2015- Practice Quantitative Aptitude Questions (Mixed Questions -15 questions)

Dear SBI Clerk 2016 Aspirants practice Mixed Questions set of 10 questions  for upcoming SBI Clerk Exam. Try to solve these Mixed Questions and share time taken to solve these Mixed Questions  and your attempt.


In Quantitative Aptitude section for SBI Clerk 2016- Data Interpretation, simplification,series, mixed type questions play important role in preliminary exam.


1. The average temperature of Monday, Tuesday, Wednesday and Thursday was 38∘ and that of Tuesday, Wednesday, Thursday and Friday was 40∘. If the temperature on Monday was 30∘, the temperature of Friday was :
a. 40∘
b. 39∘
c. 38∘
d. 30∘
e. 42∘

2. The average of weight of three men A,B and C is 84 kg. Another man D joins the group and the average now becomes 80 kg. If another man E, whose weight is 3 kg.more than that of D, replaces A, then the average weight of B,C,D and E becomes 79 kg. The weight of A is :
a. 70 kg
b. 72 kg
c. 75 kg
d. 80 kg
e. 78 kg

3. The average age of 30 students in a class is 12 years. The average age of a group of 5 of the students is 10 years and that of another group of 5 of them is 14 years. The average of the remaining students is :
a. 8  years
b. 10 years
c. 12 years
d. 14 years
e. 15 years

4.A train overtakes two persons who are walking in the same direction in which the train is going, at the rate of 2 kmph and 4 kmph and passes them completely in 9 and 10 seconds respectively. The length of the train is :
a. 72 metres
b. 54 metres
c. 55 metres
d. 45 metres
e. 50 meters

5. A train travelling at 36 kmph completely crosses another train having half its length and travelling in the opposite direction at 54 kmph, in 12 seconds. If it also passes a railway platform in 112 minutes, the length of the platform is :
a. 560 metres
b. 620 metres
c. 700 meres
d. 750 metres
e. 720 meters

Directions (6-10): Following bar-graph shows the percentage of passed girls with respect to total passed students of two colleges A and B.



6.  If the number of boys passed from College A and College B is 220 and 175 respectively in the year 2002, then what is the difference between number of girls passed from A and B in year 2002?
(a) 75                  
(b) 80            
(c) 95            
(d) 105          
(5) None of these

7. If the number of girls passed from College A and College B in year 2001 is equal to 70, then what is the sum of total number of passed students of College A and College B in the same year?
(a) 445                
(b) 415          
(c) 405          
(d) 375          
(5) None of these

8. If the number of girls passed from College A in year 2004 is equal to the number of boys passed from College B in year 2002 and it is 105, then what is the difference to total number of students passed from College A in 2004 and College B in year 2002?
(a) 25                  
(b) 30            
(c) 35            
(d) 40            
(5) None of these

9.If total number of students passed from College A and College B in year 2005 is 400 and 500 respectively, then number of girls passed from College B is how much percent more than the number of girls passed from College A in the same year?
(a) 25/2%      
(b)35/2%      
(c)20/9        
(d)8/7        
(5) None of these

10. If the number of girls passed from College A and College B in year 2003 is 200 and 240 respectively, then number of boys passed from College B is what percent of number of boys passed from College A in same year?
(a) 80%              
(b) 110%      
(c) 120%        
(d) 130%      
(5) None of these

Directions—(11–15) What approximate value will come in place of the question-mark (?) in the following questions ? (You are not expected to calculate the exact value.)

11. 465•84 + 765•86 – 211•99 = ?
(1) 1100
(2) 1080
(3) 1000
(4) 1020
(5) 1060


12. 151.1% of 151.1 + 151.1 = ?
(1) 380
(2) 400
(3) 350
(4) 420
(5) 440

13. 2001 × 473 ÷ 1001 – 245 = ?
(1) 650
(2) 700
(3) 950
(4) 850
(5)1000

14. √2450 - √1200 + √440 = ?
(1) 59
(2) 53
(3) 44
(4) 25
(5) 36

15. 501/58 * 291/101 ÷ 31/155 = ?
(1) 140
(2) 125
(3) 95
(4) 85
(5)110

Answers
1.  C
M+T+W+Th=(4×38)=152
Monday temparature is 30. So T+W+Th=(152-30)=122
T+W+Th+F=(4×40)=160
F = (160-122)= 38∘

2. C
A+B+C = 3×84=252
A+B+C+D= (4×80)=320
D = (320-252)=68 and E = (68+3)=71
Now, B+C+D+E = (4×79)=316
B+C+D=(316-71)=245 kg
So, A = (320-245)=75 kg

3. C
Let it be x . Then :
5×10+5×14+20×x=30×12
20x=360-120 or 20x=240 or x = 12

4.E
5.C
6.d;
Total number of passed students of College A =(100*220)/55   = 400
Number of girls passed = 45% of 400 = 180
Total number of passed students of College= (100*175)70  = 250
Number of girls passed = 30% of 250 = 75
Difference = 180 – 72 = 105

7.d;
For College A,
35% of girls = 70
Total student =(70*100)/35   = 200
For College B,
40% of girls = 70
Total student =  (70*100)/40 = 175
Sum = 200 + 175 = 375

8.a;
Total students passed of College A in 2004 = 175
Total students passed of College B in 2002 = 150
Difference = 175 – 150 = 25
9.c;
Number of girls passed of College= (44*400)/100  =176 Number of girls passed of College B =(36*500)/100 = 180
% difference =  [(180-176)/180]*100=20/9
             
10.d;
Number of girls passed from College A = Number of boys passed from College A = 200
Number of girls passed from College B = 48% = 240
Total passed=(240/200)*48=500
Number of boys passed=52% of 500 = 260
%=(260/200)*100=130%

11. (4)
12. (1)
13. (2)
14. (5)
15. (2)

SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post