IBPS Clerk 2015- Practice Quantitative Aptitude Questions (Simplification -20 questions)

Dear IBPS Clerk 2015 Aspirants practice Simplification questions set of 20 questions  for upcoming IBPS Clerk Exam. Try to solve these Simplification and share time taken to solve these Simplification questions and your attempt.


In Quantitative Aptitude section for IBPS Clerk 2015- Data Interpretation, simplification,series, mixed type questions play important role in preliminary exam. In next post we will provide series practice set.

Directions(1-10): What should come in place of question mark (?) in the following questions?

1). 2125 ÷ 85 = √?
a)    125
b)    625
c)    725
d)    1225
e)    289

2). 7 × (160+289)÷7×(505-56)=?
a)    7
b)    17
c)    1
d)    21
e)    None of these

3). 75% of 60% of 200 = ?
a)    190
b)    110
c)    80
d)    90
e)    50

4). ?% of 175/2 = 1400
a)    1500
b)    1600
c)    1700
d)    2600
e)    600

5). (1443÷78)×(19550÷425) = ?
a)    761
b)    821
c)    851
d)    905
e)    879

6). (7√11+3√11)×(3√11+9√11) – (36)2 = ?
a)    29
b)    125
c)    18
d)    24
e)    658

7). { (37/73)×(511/444)÷(133/276)+(15/19) } = ?
a)    2
b)    5
c)    1
d)    8
e)    15

8). 5/11 of 275 × 156 ÷ 13 + ? = 915 ÷ 15 + 585
a)    -875
b)    1146
c)    -146
d)    1075
e)    -854

9).1/3 of 1875 + 2/5 of 4360 - 7/8 of 1584=?
a)    980
b)    982
c)    985
d)    983
e)    882

10). 1/7 of 1519 + 67.5% of 2040=? ÷ 25
a)    37850
b)    39850
c)    37050
d)    36850
e)    42850

11). 38 7/8 +49 5/8 =?-39 11/16
a)    126 3/16
b)    125 3/16
c)    124 3/16
d)    128 3/16
e)    127 3/16

12). 43×48×5÷? =120
a)    89
b)    86
c)    88
d)    84
e)    82

13). 22480÷281×34+? =2933
a)    225
b)    209
c)    211
d)    213
e)    207

14). (16.6×9.8+122.32)÷5= (?)2+?+1
a)    7
b)    8
c)     9
d)    10
e)    6

15).49% of 700+ ?% of 800=495
a)    14
b)    17
c)    19
d)    13
e)    18              

16). 49 ÷ 0.7 - 4.9 = ?
a)    63.2
b)    65.1
c)    57.8
d)    69.3
e)    None of these

17). (√576 + √1225+√289) × √5625 = ?
a)    5186
b)    6130
c)    5400
d)    5700
e)    5620

18). 9898 + 1773 – 1882 × 3 ÷ 2 =?
a)    7320
b)    8989
c)    8848
d)    9100
e)    7963

19). 3√729 × 3√15625 × √3969 ÷ 21 = ?
a)    721
b)    789
c)    525
d)    595
e)    675

20). √7744 × √? = 15488
a)    29843
b)    30975
c)    42102
d)    39086
e)    50807

Answers:
1).b)  2).c)  3).d)  4).b)  5).c)  6).d)  7).a)  8).e)  9). d) 10). b) 11). d) 12). b) 13).d ) 14).a ) 15). c)  16).b)  17).d)  18).c)  19). e) 20). b)

Solutions:
1). √? = (2125/85) = 25
? = 25 × 25 = 625

2).  ? = ( 7 × (160+289)) / (7 × (505-56))
= 449/449 = 1

3). ? = 75/100 × 60/100 × 200 = 90

4). 175/200 × ? = 1400
? = (1400×200)/175 = 1600

5).
? = (1443 ÷ 78) × (19550 ÷425)
= 18.5 × 46 = 851

6).
? = (7√11 + 3√11) × (3√11 + 9√11) - 362
= 10√11 × 12√11-1296
= 11 × 10 × 12 – 1296
= 1320 – 1296
= 24

7).
? = (37/73) × (511/444) ÷ (133×276) + (15/19)
= (37/73) × 511/444 × 276/133 + 15/19
= 23/19 + 15/19 = 38/19 =2

8).
5/11 of 275 × 156 ÷ 13 + ? = 915 ÷ 15 + 585 = 646
Or, 125 × 12 + ? = 646
Or, 125 × 12 +? 646
Or, ? = 646 – 1500 = -854

9). ?=1/3 of 1875 + 2/5 of 4360 - 7/8 of 1584
= 1/3×1875 + 2/5×4360 - 7/8×1584
= 625 + 1744 - 7×198
= 2369-1386=983
Answer: d)

10). 1/7 of 1519 + 67.5% of 2040 = ?÷25
           Or, 1/7×1519+ [(67.5×2040)/100] =? ÷ 25
               Or, ?/25 = 217+1377=1594
∴  ?= 1594×25=39850
Answer: b)

11).  38 7/8 +49 5/8  =?-39 11/16
Or, ?=38 7/8  +49 5/8 + 39 11/16
= (38+49+39) + [(7/8) + (5/8) + (11/16)]
=126+ (14+10+11)/16
=126+35/16= (126+2) + 3/16 =128(3/16)
Answer: d)

12). 43×48×5÷?=120
Or, 10320/? =120
?=10320/120
=86
Answer: b;

13).  22480÷281×34+? =2933
Or, 80×34+?=2933
Or, 2720+?=2933
Or, ?= 2933-2720=213
Answer: d)

14).  (16.6×9.80+122.32)÷ 5 = ?2 + ? + 1
Or, 285/5=?2 +?+1
Or, ?2 + ? = 57-1=56
= 49+7= (7)2+7
?=7
Answer: a)

15). 49% of 700+ ?% of 800=495
Or, 700× 49/100 + 800× ?/100 = 495
Or, 343+8×?=495
Or, 8×? = 495-343
∴  ? = 152/8 =19

16).  ? = 49 ÷ 0.7 – 4.9 = 49 ÷ (7/10) – 4.9
= 49 × 10/7 – 4.9 = 70 – 4.9 = 65.1

17). ? = (√576 + √1225+√289) × √5625)
= (24 + 35 + 17) × 75 = 76 × 75 = 5700

18). ? = 9898 + 1773 – 1882 × 3 ÷ 2
= 9898 + 1773 – 941 × 3
= 11671 – 2823 = 8848

19). ? = 3√729 × 3√15625 × √3969 ÷ 21
= 9 × 25 ×63 ÷ 21 = 675

20). ? = √7744 × √? = 15488
Or, 88 × √? = 15488
Or, √? = 15488/88 = 176
Or, ? = 30976

SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post