Important Current Affairs Questions of December For IBPS Clerk Mains

Dear Readers, we are presenting important current affairs questions of December 2015 for upcoming IBPS Clerk Mains Exam.

Try to memorise these important Current affairs and general awareness questions for upcoming IBPS Clerk Exam. 

1. Good Governance Day is being observed every year on which Date ?
Ans-25th December

2. Which state will host the 2019 National Games of India?
Ans-Andhra Pradesh

3. World Tsunami Awareness Day will observed every year on which date ?
Ans- 5th November

4. Who is the author of The Country of First Boys?
Ans-Amartya Sen

5. What is the new deadline for exchanging pre-2005 currency notes of various denominations ?
Ans- 30 June 2016

6. Who was appointed as Chief Executive Officer (CEO) of food regulator Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) ?
Ans- Pawan Kumar Agarwal

7.  Who was named ICC Cricketer of the Year for 2015 ?
Ans- Australia captain Steve Smith

8. Which country announced to adopt Chinese Yuan as its legal currency?

9. Who was  crowned Miss Universe 2015 ?
Ans- Philippines Pia Alonzo Wurtzbach

10. Who won Miss World 2015 ?
Ans-  Mireia Lalaguna Royo From Spain

11.  As per World Bank Report which country has become the largest remittance receiving country in 2015?
Ans- India

12. Who become 164th member of World Trade Organisation (WTO) ?

13. Who has been appointed as Chief Information Commissioner (CIC) ?
Ans- Former Defence Secretary R.K. Mathur

14. What is India's rank in Forbes’ best countries for business list ?
Ans- 97th (Denmark topped the list )

15. Who is the author of the book ‘Chronicle of a Corpse Bearer’?
Ans- Cyrus Mistry has won the 2015 Sahitya Akademi awards for his English novel  ‘Chronicle of a Corpse Bearer’

16. Who will partnered with Google in its  project Loon?

17. Who was appointed Chairman of Central Board of Direct Taxes (CBDT) ?
Ans-Arun Kumar Jain

18. Who will head the Judicial Committee on One Rank One Pension (OROP) scheme?
Ans-L Narasimha Reddy

19. Which country has formed the 34 nations Islamic Anti-terror Coalition?
Ans-Saudi Arabia

20.  Who has become the first state in the country to submit smart city plans?

21. Which country topped Human Development Index rank ?
Ans-Norway (India ranked 130)

22. Who has appointed  as India’s Ambassador to Saudi Arabia ?
Ans-Ahmad Javed

23. Who has been named as the 2015 European Tour Golfer of the Year?
Ans-Rory McIlroy

24. Who has been awarded the prestigious 2015 Mailer Prize for Lifetime Achievement ?
Ans-Salman Rushdie

25. Who has been honoured with the Lifetime Achievement Award at the 2015 Dubai International Film Festival (DIFF)?
Ans-Naseerudin Shah

26. Who was  sworn in as the President of Argentina ?
Ans- Mauricio Macri Blanco

27. ‘On My Terms: From the Grassroots to the Corridors of Power,’ is the autobiography of whom ?
Ans-Sharad Pawar

28. Inle Lake, is the first UNESCO Biosphere Reserve is in which country ?

29. Who was named as 2015 Time’s Person of the Year ?
Ans-German Chancellor Angela Merkel

30. International Anti-Corruption Day was observed on which date ?
Ans-9 December

31. What is the name of the first official stock exchange launched by Myanmar?
Ans-Yangon Stock Exchange (YSX)

32. Who will be conferred with the inaugural Uttar Pradesh Ratna Award?
Ans-Frank Islam

33. Human Rights Day observed on which date ?
Ans-10 December

 34. What are ‘Masala bonds’ ?
Ans-‘Masala bonds’ are basically rupee-denominated bonds issued in offshore capital markets. These bonds are offered and settled in US dollars to raise rupees from international investors for infrastructure development in India.

35. Who is the Latvia’s first female Prime Minister announced her resignation recently ?
Ans-Laimdota Straujuma

36. Who has launched SME Council in India to help small businesses?

37. Who has emerged as  the top source of foreign direct investment (FDI) into India during the first half of the current fiscal year 2015-16 ?
Ans- Singapore has replaced Mauritius

38. Who has won the 2014-15 Men’s Hockey World League?
Ans-Australia by defeating Belgium

39. Which state is the first to allow the MLAs to raise online questions?

40.  As per the latest report of NITI Aayog, which states has emerged as the “fastest growing economy” in India in 2014-15?
Ans- Bihar

41. Who will host the next Commonwealth summit – CHOGM in 2018?
Ans- United Kingdom

42. The headquarters of Zoological Survey of India (ZSI) are located in which city?
Ans- Kolkatta

43. Which committee has submitted its report on ‘Possible Tax rates under GST’?
Ans- Arvind Subramanian committee

44. When is the International Volunteer Day observed?
Ans- 5 Decenber

45. In which state the union government will introduce e-transfer of wages under MGNREGA from January 2016?
Ans- Kerala

46.  When is the World Soil Day (WSD) observed?
Ans- 5 December

47. Which country has the world’s largest pension fund?
Ans-Japan  with $1.2 trillion

48. On which date, the International Day of Persons with Disabilities is observed?
Ans-December 3

49. Which is the first Indian bank to introduce Display Debit cards?
Ans- Axis Bank

50. Who became first state to launch Rotavirus vaccination project ?
Ans- Himachal Pradesh

51. . RBI  revised Priority Sector Lending norms for Regional Rural Banks from 60 percent to ...........?
Ans- 75 percent effective from 1 January 2016

52 India  has launched an International Solar Alliance (ISA) at the conference of Parties (CoP21) Climate Conference with which country ?

53. Name the footballer who won four Guinness World Record certificates for scoring 5 goals in 9 minutes?
Ans-Robert Lewandowski

54. India has been re-elected as the member of which of the following International Organisation?
Ans- International Maritime Organization

55. International Day for the Abolition of Slavery Observed on which date ?
Ans- 2 December

56. World AIDS Day observed across the world on which date ?
Ans- 1 December

57. Who was elected as the President of Burkina Faso ?
Ans- Roch Marc Christian Kabore

58.Which movie was awarded with the Golden Peacock Award for the Best Film at the 46th International Film Festival of India (IFFI), Goa ?
Ans- Embrace of the Serpent

59. Reserve Bank of India (RBI) liberalised the external commercial borrowing framework by increasing the limit for Indian companies for raising funds — with minimum average maturity of 3 years —  from $20 million to........?
Ans- $50 million

60. The headquarters of the Mashreq bank are located in which country?
Ans- United Arab Emirates

61. Green bonds are what type of financial instruments?
Ans- A bond is a debt instrument with which a company/organisation raises money from investors

62. Who will hosts first BRICS media summit ?
Ans- China



Previous Post
Next Post