Important Current Affairs Questions of November For IBPS Clerk Mains

Dear Readers, we are presenting important current affairs questions of November 2015 for upcoming IBPS Clerk Mains Exam.

Try to memorise these important Current affairs and general awareness questions for upcoming IBPS Clerk Exam. 

1. Who became world‟s 7th most valued nation brand ?
Ans- United States (India at 7th position)

2. Indian Railways launches ..... scheme for waitlisted passengers ?
Ans- Vikalp

3. Who will act as the Chairman 5-member panel to frame new education policy ?
Ans- T.S.R. Subramanian

4. Who won the 2015 Rugby World Cup for record third time by defeating Australia ?
Ans- New Zealand

5. Who was appointed as next Chief Justice of India ?
Ans- Justice T.S Thakur

6. Reserve Bank of India has fixed the public issue price at ....... per gram for the sovereign gold bonds ?
Ans- Rs. 2,684

7. Who was the author of the book „Advantage India-From Challenge to Opportunity‟?
Ans- APJ Abdul Kalam book was co-authored by Srijan Pal Singh

8. The Bankruptcy Law Reforms Committee (BLRC) headed by.......?
Ans- Dr T K Viswanathan

9. Who was sworn in as Prime Minister of Canada ?
Ans- Justin Trudeau

10. Who has been named as World‟s healthiest country?
Ans-Singapore (India ranked 103rd position)

11. Under Indian Gold Coin 2015, what denominations of gold coins are issued?
Ans- 5, 10 and 20 grams

12. Who became the first cricketer in Ranji Trophy history to notch up 10000 runs ?
Ans- Vidarbha opener Wasim Jaffer

13. Who became the fastest Indian to reach 150 wickets mark in the Indian test cricket history ?
Ans- Off-spinner Ravichandran Ashwin

14. Which country topped the 2015 Global Prosperity Index?
Ans- Norway (India ranked 99 position)

15. Who is the most powerful woman in the Indian business sector, according to Fortune India ?
Ans- Arundhati Bhattacharya, Chairperson of SBI

16. Who is the author of the book titled – „Rebooting India: Realizing a Billion Aspirations‟?
Ans-Nandan Nilekani

17. Who has been appointed as Vice Chairman of the board of the Bank for International Settlements ?
Ans- Reserve Bank Governor Raghuram Rajan

18. Book titled What Happened to Netaji? authored by whom ?
Ans- Anuj Dhar

19. Baglihar Hydro Electric Power Project is located in which Indian state?
Ans-Jammu and Kashmir

20. What is the range of India‟s strategic missile – Agni-IV?
Ans- 4000 KM

21. Which country will host the World Humanitarian Summit in 2016?
Ans- Istanbul of Turkey

22. Which global companies bagged the contracts for setting up of locomotive factories in Bihar worth Rs Rs 37,000 crore ?
Ans- US based General Electric and French engineering company Alstom (first major foreign direct investment (FDI) in rail projects)

23. Who was appointed as an Executive Director on the board of the International Monetary Fund (IMF) ?
Ans- Former RBI Deputy Governor Subir Gokarn

24. The Food and Agriculture Organization (FAO) of UN has declared the year 2016 as the __?
Ans-International Year of Pulses

25. Who have won the 2015 International Children's Peace Prize ?
Ans- Abraham M Keita from Liberia

26. G-20 Leaders Summit 2015 held at...........?
Ans- Antalya, Turkey

27. Indian Government has imposed ______% of Swachh Bharat Cess on taxable services ?
Ans- 0.5%

28. On which date World Diabetes Day observed ?
Ans- Nov 14

29. Which two Indian banks are going to list their bonds on the London Stock Exchange ?
Ans- HDFC & YES Bank

30. Which is the first state to start e-auction of mines in India?

31. Who has emerged as the world‟s most powerful supercomputer system for the sixth consecutive time ?
Ans- China‟s Tianhe-2

32. What is full form of NIIF ?
Ans- National Investment and Infrastructure Fund

33. The United Nations‟ (UN) International Day for Tolerance is observed on ......?
Ans- November 16

34. What is the India‟s rank in Global Gender Gap Index for 2015?
Ans-108 (Iceland topped the Gender Gap Index)

35. Who was appointed as India‟s ambassador to China ?
Ans- Vijay Keshav Gokhale

36. Who elected as the President of industry body Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (FICCI) for the year 2016 ?
Ans- Harshavardhan Neotia

37. On which date, World Fisheries Day is observed?
Ans- November 21

38. Which country hosted the 2015 ASEAN summit?
Ans- Malaysia

39. What is the name committee has been set up for promotion of Sanskrit language?
Ans- N Gopalaswami committee

40. Who will be the Chief Guest at the 67th Republic Day parade of January 26, 2016?
Ans- Francois Hollande

41. Who was appointed Executive Director to Asian Development Bank ?
Ans- Swati Dandekar

42. What amount of insurance is provided for Rupay classic card holders?
Ans-Rs. 1,00,000/-

43. Who is the new President of ASSOCHAM?
Ans-Sunil Kanoria

44. International Day for the Elimination of Violence Against Women observed on which date ?
Ans- 25 November

45. Who was appointed as Prime Minister of Portugal ?
Ans- Atonio Costa

46. Which banking major is shutting down its private banking operations in India?

47. Which two countries played the first day-night Test cricket match?
Ans- Australia and New Zealand (Australia wins)

48. The Bharat Stage (BS)-V norms will be implemented from which year?
Ans- 2019

49. . Who is the author of the book titled-„Vanessa and Her Sister‟?
Ans-Indian-origin author Priya Parmar‟s novel – ‟Vanessa and Her Sister‟ has been named by New York Times in its annual prestigious list of 100 most notable books of 2015.

50. UN climate summit 2015 held at which place ?
Ans- Paris

51. Who is the chairman of the committee on Revisiting & Revitalizing the PPP model of Infrastructure Development ?
Ans- Vijay Kelkar

52. . World Toilet Day observed on ........?
Ans- 19 November

53. Who was appointed as the next Permanent Representative of India to the United Nations at New York ?
Ans- Syed Akbaruddin

54. Which country declared Ebola Free by World Health Organization (WHO) recently ?

Ans- Sierra Leone



Previous Post
Next Post