Important Current Affairs Questions of October 2015 For IBPS Clerk Mains

Dear Readers, we are presenting important current affairs questions of October 2015 for upcoming IBPS Clerk Mains Exam.

Try to memorise these important Current affairs and general awareness questions for upcoming IBPS Clerk Exam. 

1.  India will host G20 summit in ......... ?
Ans- 2018 (2016 to China and in 2017 Germany)

2. Which country / territory flag was raised at United Nations for the first time in october?
Ans- Palestine

3. The International Day of Older Persons (IDOP) was  observed across the world with the theme Sustainability and Age Inclusiveness in the Urban Environment ?
Ans- 1 October 2015

4. . World Vegetarian Day was observed on........?
Ans- 1 October 2015

5. What is the Full form of FATCA?
Ans- foreign account tax compliance act

6. Who was appointed as BCCI President ?
Ans-Shashank Manohar

7. Who has won the 2015 Right Livelihood Award ?
Ans-Inuit and Arctic activist Sheila Watt-Cloutier of Canada

8. Who has emerged as world’s largest cotton producer ?
Ans- India

9. Which Bank has become the first institution worldwide to launch m-Visa, a card-less and device-less solution to make the payments ?
Ans- ICICI Bank

10. India's first solar powered district court inaguratedby Prime Minister at which place ?
Ans- Khunti, Jharkhand

11. Who have won the 2015 Nobel Prize in Physics for their discovery of neutrino oscillations ?
Ans- Japan's Takaaki Kajita and American Arthur B. McDonald

12. Who have won the 2015 Nobel Prize in Physiology or Medicine-2015 ?
Ans- one half jointly to William C Campbell (Ireland) and Satoshi Omura (Japan) for their discoveries concerning a novel therapy against infections caused by roundworm parasites and the other half to Youyou Tu (China) for her discoveries concerning a novel therapy against Malaria.

13. DRDO inaugurated world’s highest Research Centre at which Place ?
Ans- Chang La, Ladakh in Jammu and Kashmir at 17600 feet

14. . India’s gross domestic product (GDP) is expected to grow at which rate according to United Nations Conference on Trade and Development (Unctad) ?
Ans-7.5 per cent

15. Who won 2015 Nobel Prize for Chemistry ?
Ans-Sweden's Tomas Lindahl, the US-based Paul Modrich and Turkish-born Aziz Sancar for work on mapping how cells repair damaged DNA.

16. The Pravasi Bharatiya Divas (PBD) Conference 2016 will be held at which place ?
Ans- New Delhi from 8 January to 10 January 2016.

17. India’s gross domestic product (GDP) is expected to grow at which rate according to IMF ?
Ans-  7.3 percent

18. Who won the 2015 Nobel Literature Prize ?
Ans- Belarussian writer Svetlana Alexievich “for her polyphonic writings, a monument to suffering and courage in our time.”

19. Which Government launched Operation Valsalya to track missing children ?
Ans- Kerala

20. Which Bank targets corporate customers with new mobile apps Pay Connect and FX Connect ?
Ans- Axis Bank

21. Who won the Nobel Peace Prize 2015 ?
Ans- Tunisian National Dialogue Quartet  for its decisive contribution to the building of a pluralistic democracy in Tunisia in the wake of Jasmine revolution of 2011.

22. Who was named as Cultural Ambassador of Seychelles ?
Ans- AR Rahman

23. World Egg Day was observed on..........?
Ans- 9 October

24. World Post Day was observed globally on.........?
Ans- 9 October

25. Which Bank launches mVisa Electronic Cardless Transactions for Pockets App ?
Ans-  ICICI Bank

26.Who won the 2015 economics Nobel Prize ?
Ans- British economist Angus Deaton for "his analysis of consumption, poverty, and welfare,"

27. Which Bank has received an approval from the Reserve Bank of India to sponsor a mutual fund and to set up an asset management company (AMC) and a trustee company ?
Ans- YES Bank

28. India will observe  as Constitution Day (Samvidhan Divas) to spread awareness of Indian Constitution and its architecture Dr B R Ambedkar ?
Ans- 26 November

29. Who has been appointed as the New Zealand Tourism Ambassador?
Ans- Siddharth Malhotra

30. Who won the 2015 Man Booker Prize for Fiction ?
Ans- Jamaican writer Marlon James for his novel A Brief History of Seven Killings

31. Who was named as the Central Bank Governor of the Year, Asia 2015 by London-based publication Emerging Markets ?
Ans- Atiur Rahman, the Governor of Bangladesh Bank

32. Who has been elected as  Fiji's  President ?
Ans- Jioji Konrote

33. Who are the participating countries in  joint training exercise, named Mitra Shakti-2015 ?
Ans-  India-Sri Lanka

34. Who was appointed as MD and CEO of Bank of Baroda ?
Ans- PS Jayakumar

35. China operationalises Zam Hydropower Station on which river ?
Ans- Brahmaputra River

36. Who was selected for 2015 Harvard Humanitarian of the Year Award ?
Ans-Kailash Satyarthi

37. Which countries have started 2015 Malabar Naval Exercise of the eastern coast in Bay of Bengal and India Ocean ?
Ans-India, United States and Japan navies

38. World Food Day (WFD) was observed across the world on .........?
Ans- 16 October 2015

39. The International Day for the Eradication of Poverty was observed globally on ........?
Ans- 17 October 2015

40. The World Statistics Day was observed across the world on .......?
Ans- 20 October 2015

41. North Atlantic Treaty Organization (NATO) has launched Trident Juncture Military Exercise at which place ?
Ans- Italy

42. Which State launched approved Swadhar Greh scheme, which will assure economic and social security to women in distress ?
Ans- Haryana

43. Global Iodine Deficiency Disorders Prevention Day observed on  .........?
Ans- 21 October 2015

44. Who has been appointed as the first male member of the National Commission for Women (NCW) ?
Ans-Alok Rawat

45. Amaravati has been declared as the new capital of Andhra Pradesh  located on the banks of which river ?
Ans- River Krishna

46. Who was awarded with the 2015 Confucius Peace Prize by China for supposedly injecting fresh energy into the global quest for harmony ?
Ans- Zimbabwean President Robert Mugabe

47. Who will  fix  interest rates on gold deposits under the Gold Monetisation Scheme ?

48.Who was appointed as National Security Advisor of Pakistan ?
Ans- Retired Lieutenant General Nasser Khan Janjua

49. Who was elected as Prime Minister of Canada ?
Ans- Justin Trudeau

50. Who has been nominated by Finance ministry to the board of Reserve Bank of India?
Ans- Shaktikanta Das

51. Which bank has launched Malayalam and Hindi language versions for its mobile banking application?
Ans- Federal Bank

52. World Polio Day is observed annually across the world on........?
Ans- 24 October

53. India’s first AC double-decker Shatabdi train to run on which route?
Ans- Mumbai to Goa

54. Who was  elected as the President of Nepal. She is the first women president of Nepal ?
Ans- Bidhya Devi Bhandari

55. India has been placed at which place among the 189 countries in the recently released World Bank’s 2016 rankings of Ease of Doing Business Report ?
Ans- 130th position (Singapore topped the list)

56. Who is the head of new panel set up to simplify Income-Tax Act ?
Ans- Justice RV Easwar

57. What is the full form of HRIDAY ?
Ans- Heritage City Development and Augmentation Yojana

58.Who was elected as New President in Guatemala ?
Ans- Former comedian, Jimmy Morales

59. Who was awarded 2015 Sakharov Prize for Freedom of Thought ?
Ans- Saudi blogger Raif Badawi

60. Who has won the 2015 Tanzanian Presidential election ?
Ans- John Pombe Magufuli

61. What is the name of China’s first lunar rover who sets record for longest stay on Moon ?
Ans- Yutu

62. The National Unity Day was observed across India on.......?
Ans- 31 October 2015 to commemorate the birthday of Sardar Vallabhai Patel



Previous Post
Next Post