Reasoning Ability Check for SIDBI and LIC exam

Dear Readers, check your Reasoningquestions solving skills by attempting Reasoning questions given in this post for upcoming SIDBI exam. Share your attempts, time taken and your score.





(1-7)Study the following information carefully and answer the given questions.

A, B, C ,D,E,F,G and H are siiting around a circle facing the centre but not necessarily in the line order.
1. B sits second to left of H's Husband. No female is an immediate neighbour of B.
2. D's Daughter sits second to right of F. F is the sister of G. F is not an immediate neighbour of H's Husband.
3. Only one person sits between A and F. A is the father of G. H's brother D sits to the immediate left of H's mother. Only one person sits between H's mother and E.
4. Only one person sits between H and G. G is the mother of C. G is not immediate neighbour of E.

1. What is the position of A with respect to his mother-in-law?
1. immediate left
2. Third to the right
3. Third to the left
4. Second to the right
5. Fourth to the left

2. Who amongst the following is D's daughter?
1. B
2. C
3. E
4. G
5. H

3. What is the position of A with respect to his grandchild?
1. Immediate right
2. Third to the right
3. Third to the left
4. Second to the left
5. Fourth to the left

4. How many people sit between G and her uncle?
1. One
2. Two
3. Three
4. Four
5. More than four

5. Four of following five are alike ina certain way based on the given information and so form a group. Which is the one that doesnot belong to that group?
1. F
2. C
3. E
4. H
5. G

6. Which of the following is true with respect to the given seating arrangement?
1. C is the cousin of E
2. H and H's husband are immediate neighbours of each other
3. No female is an immediate neighbors of each other
4. H sits third to left of her daughter
5. B is the mother of H.

7. Who sits to the immediate left of C?
1. F's granmother
2. G's son
3. D's mother-in-law
4. A
5. G

Study the following information carefully and answer the given questions.
A, B , C ,D, E ,F, G and H are eight employees of an organization working in three departments viz. Personnel, Administration and marketing with not more than three of them in any department. Each of them has a different choice of sports from football, cricket, volleyball, badminton, lawn tennis, basketball, hockey and table tennis not necessarily in the same order.

D works in Administration and does not like either football or cricket. F works in Personnel with only A who likes table tennis. E and H do not work in the same department as D. C likes hockey and does not work in marketing. G does not work in administration and does not like either cricket or badminton. One of those who work in administration likes football. The one who likes volleyball works in personnel. None of those who work in administration likes either badminton or lawn tennis. H does not like cricket.

 8. Which of the following groups of employees work in Administration department?
A)   EGH                
B)    AF
C)    BCD                     
D)   BGD
E)    Data inadequate

9.  In which department does E work?
A) Personnel
B) Marketing
C) Administration
D) Data inadequate
E) None of these

10.   Which of the following combinations of employee department favourite sport is correct?
A) E- administration-Cricket
B) F- Personnel- Lawn Tennis
C) H- Marketing- Lawn Tennis
D) B- Administration- Table Tennis
E) None of these

11.   What is E’s favourite sport?
A) Cricket
B) Badminton
C) Basketball
D) Lawn tennis
E) None of these

12.   What is G’s favourite sport?
A) Cricket
B) Badminton
C) Basketball
D) Lawn tennis
E) None of these

(13-15)In each questions below is given a group of letters followed by four combinations of digits/symbols numbered (1) (2) (3) (4). You have to find out which of the combinations correctly represents the group of letters based on the following coding system and the conditions that follow and mark the number of that combination as yoyr answer. If none of the combinations correctly represents the group of letters, mark(5) i.e None of these as your anwers



Letter
P
M
K
E
A
I
Z
T
R
U
B
F
N
V
D
Digits/symbol
$
3
1
4
@
2
5
©
8
7
ˠ
6
%
9



Conditions-
i. If the first letter is a vowel and the last letter is a consonent both are to be coded as *.
ii. If the first letter is a consonent and the last letter is a vowel their codes are to be interchanged.
iii. If both the first and the last letters are vowels both are to be coded as the first letter.

13. IFNVDE
1. 26%≠92            2. 46%≠92     3. 46%≠94      4. *6%≠9*        5. None of these

14. KEIMPD
1. 9423$1               2. 1423$9      3. 9423$9         4. 1423$1            5. None of these

15. UBTIZN
1. 7ˠ©25%            2.%ˠ©257     3. *ˠ©25*          4. 7ˠ©257            5. None of these

(16-20)In each of the following questions below there are three statements followed by four conclusions numbered I, II, III and IV. You have to take the statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements.

16. Some fruits are flowers.
No flower is a boat
All boats are rivers
Conclusion- I. Some fruits are rivers.
II. Some rivers are boats.
III. Some rivers are fruits.
IV. Some flowers are fruits.
A. All of the above
B. II and IV only
C. I and III only.
D. II and III only.
E None of these


17. Some buses are horses.
Some horses are goats
All goats are dogs.
Conclusion- I. Some dogs are buses.
II. Some dogs are horses.
III. Some dogs are goats.
IV. Some buses are goats
A. None of the above
B. I and II only
C. II and III only
D. III and IV only
E. All of the above

18. Some chairs are buildings.
All buildings are vehicles.
 Some vehicles are trucks.
Conclusion- I. Some chairs are trucks.
II.  Some chairs are vehicles.
III.Some vehicles are buildings.
IV. No truck is Chair.
A. None of the above
B. II and III only.
C Either only I or II and III and IV.
D Either only I or IV and II and III.
E. All of the above.

19. All doors are windows.
All houses are windows.
Some windows are soaps.
Conclusion- I. Some doors are houses.
II. Some houses are soaps.
III. Some soaps are doors.
IV. All soaps are windows.
A. None of the above
B. I only
C. I and III only
D. II and IV only
E. All the above

20. Some cruel animals are papers.
No paper is tree.
No trees are ways.
Conclusion- I. No cruel animal is tree.
II. Some ways are trees.
III. Some papers are cruel animals.
IV. Some cruel animals are trees.
A.I and II only.
B. II, III and IV only.
C. Only either I or IV and III.
D. I, II and III only.
E. None of these

Statement and Conclusion (21-25)
21. Statements: The best evidence of India's glorious past is the growing popularity of Ayurvedic medicines in the West.
 Conclusions: I. Ayurvedic medicines are not popular in India.
II. Allopathic medicines are more popular in India.
A. Only conclusion I follows
B. Only conclusion II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

22. Statements: Death keeps no calendar.
Conclusions: I. Man must die one day.
II. Death can come at any time.
A. Only conclusion I follows
B. Only conclusion II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

23. Statements: Wind is an inexhaustible source of energy and an aerogenerator can convert it into electricity. Though not much has been done in this field, the survey shows that there is vast potential for developing wind as alternative source of energy.
Conclusions: I. Energy by wind is comparatively newly emerging field.
II. The energy crisis can be dealt by exploring more in the field of aero-generation.
A. Only conclusion I follows
B. Only conclusion II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

24. Statements: The average number of persons per household is 5 in urban areas whereas it is 7 in rural areas. The national average is 6.
Conclusions: I. The population per unit area in the rural areas is higher than in the urban areas.
II. More persons live in the same household in the rural areas as compared to those in the urban areas.
A. Only conclusion I follows
B. Only conclusion II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

25. Statements: The best way to escape from a problem is to solve it.
Conclusions: I. Your life will be dull if you don't face a problem.
II. To escape from problems, you should always have some solutions with you.
A. Only conclusion I follows
B. Only conclusion II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows

E. Both I and II follow

(26-30)Study the following information and asnwer the questions that follows

P, Q, R, S, T, V and W are seven students of a scholl. Each of them studies in different standard from standard IV to standard X not necessarily in the same order. Each of them has favourite subject from English, Science, History, Geography, Mathematics, Hindi and Sanskrit not necessarily in the same order.
Q studies in VII Standard and does not like either mathematics or Geography. R likes English and does not study either in V or in IX. T studies in VIII standard and likes Hindi. The one who likes Science studies in X standard. S studies in IV standard. W likes Sanskrit. P doesn't study in X standard. The one who likes Geography studies in V standard.
26. In which standard does W study?
A VII
B IX
C X
D Data Inadequate
E None of these

27. Which subject does P like?
A Geography
B Mathematics
C English
D History
E None of these

28. Which subject does S like?
A History
B Geography
C Mathematics
D Data Inadequate
E None of these

29. In which standard does P study?
A IV
B VII
C IX
DX
E None of these

30. Which of the following combinations of students standard subjects is correct?
A T- VIII- mathematics
B W- VII- Sanskrit
C Q- VII- Geography
D V- X- Science
E None of these

Direction(31-35): In the following questions, the symbols are used with the following meaning as illustrated below.

  A$ B’ means ‘A is greater than B’.
  A@ B’ means ‘A is  smaller than  B'
 ‘A # B’ means ‘A is either smaller than or equal to B’.
  A% B’ means ‘A is neither smaller than nor greater than B’.
‘A* B’ means ‘A is either  greater than or equal to B’.

Now in each of the following questions assuming the given statements to be true, find which of the two conclusions I, II,  given below them is/are definitely true 

Give Answer
1) if Only conclusion I is true
2)  if only conclusion II is true
3) if either conclusion I or II is true
4) if neither conclusion I nor II is true
5. If both conclusions I and II are true. 

31. Statement  H # T, T@ L, L % F
Conclusions- I. F $ H       II. H # L

32. Statement V $ I, I * M, M # Q
Conclusion- I. I # Q       II. I * Q

33. Statement P @ W, W * D, D $ J
Conclusion- I. J @ P      II. J @ W

34. Statement E @ U, U % R, R $ F
Conclusion-I.E $ F      II. E * F

35. Statement T # J, J * I, I @ W
Conclusion - I. J @ W     II. T % I


Answers
1- 4
2- 3
3- 1
4- 3
5- 2
6- 5
7- 1

Explanation-

Note - (-) for female
(+) for male

8-    C
9-    B
10-    E
11-    A
12-    D



Staff
Department
Sports
A
personnel
Table tennis
B
Administration
Football
C
Administration
hockey
D
Administration
basketball
E
Marketing
cricket
F
personnel
volleyball
G
Marketing
Lawn tennis
H
Marketing
badminton

13-1
14-2
15-3
16- B
17- E
18- D
19- A
20- C
21-D
22-E
23-E
24-B
25-D
26- B
27- A
28- C
29- E
30-  D


Students
Standard
 Favourite Subject
P
V
Geograpgy
Q
VII
History
R
VI
English
S
IV
Mathematics
T
VIII
Hindi
V
X
Science
W
IX
Sanskrit

31- 1
32- 3
33- 2
34- 4
35- 4


SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post