Reasoning Pratice Set-LIC, SIDBI and Syndicate PO

Dear Bank Aspirant's  practice Reasoning questions for LIC AAO and Syndicate Manipal Po Exam . Try to solve these questions  and share time taken to solve these questions.


Directions (Q. 1-5): Study the following information fully to answer the given questions.

A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of an input and its rearrangement:
Input: 59 rule 61 the for 63 cat 52 dog 55
Step I: 52 59 rule 61 the for 63 cat dog 55
Step II: 52 59 rule 61 the for 63 dog 55 cat
Step III: 52 55 59 rule 61 the for 63 dog cat
Step IV: 52 55 59 rule 61 the for 63 cat dog
Step V: 52 55 59 61 rule the for 63 cat dog
Step VI: 52 55 59 61 rule the 63 cat dog for
Step VII: 52 55 59 61 63 rule the cat dog for
Step VIII: 52 55 59 61 63 the cat dog for rule
Step IX: 52 55 59 61 63 cat dog for rule the
And Step IX is the last step of the above input.
As per the rules followed in the above steps, find out in each of the following questions the appropriate step for the given input.

Input: India 65 number 21 one 31 car 25 tata 43 maruti 72

1. How many steps will be required to complete the above input?
A) Six
B) Seven
C) Eight
D) Nine
E) More than nine .

2. How many numbers exist between 65 and 72 in Step IV?
A) None
B) Two
C) Three
D) Four
E) None of these

3.  Which of the following steps would be the last step but one?
A) Nine
B) Ten
C) Eleven
D) Eight
E) None of these

4.What will be the position of ‘72’ from the right end in Step VIII?
A) Third
B) Fourth
C) Fifth
D) Sixth
E) None of these

5.What is the position of ‘India’ in Step VI?
A) Second from the right
B) Fourth from the left
C) Sixth from the right
D) Seventh from the left
E) None of these

Directions (Q. 6-8): Study the following information and answer the questions given below:

I, J, K, L, M and N are six friends. Each of them has a different weight. L is heavier than only J. M is heavier than I but lighter than N. K’s weight is 52 kg, which is the third highest in the group.

6. Who among the following is the heaviest?
A) M
B) N
C) L
D) J
E) None of these

7. How many persons are heavier than I?
A) Two
B) One
C) Three
D) Can’t be determined
E) None of these

8. Which of the following statements is true?
A) J’s weight is 49 kg and is heavier than I.
B) I, J and L are lighter than K and M.
C) N’s weight is 55 kg, which is second highest in the group.
D) K is lighter than M and I.
E) None of these.

9. How many such pairs of letters are there in the word APPROPRIATE each of which has as many letters between them in the word as in the English alphabetical series?
A) One
B) Two
C) Three
D) Four  
E) More than four.

10. The positions of the first and the second digit in the number 5137892451 are interchanged. Similarly, the positions of the third and the fourth digits are interchanged, and so on. Which of the following will be the fifth digit from the right end after the interchange?
A) 8
B) 7
C) 9
D) 2  
E) None of these

Directions (Q. 11-15): In the given question, assuming the given statements to be true, find which of the given four conclusions I, II, III and IV is/are definitely true and give your answer accordingly. 

11.Statements:  R < P > N, T ≤ Q, T = N
Conclusions: I. R > T
II. P ≥ Q
III. R < N
IV. Q ≥ N
A) Only I is true
B) Only II and III are true
C) Only IV is true
D) All are true
E) None of these

12. Statements:  N ≤ Q, R > P = N, S > T ≥ R
Conclusions: I. S > N
II. S ≥ P
III.  R > Q
IV. Q ≤ P
A) Only I is true
B) Only II and III are true
C) Only IV is true
D) All are true
E) None of these

13. Statements:  T > O, S > R ≤ F,U ≤ F,S ≤ O
Conclusions: I. T > S
II. O > R
III. O ≥ U
IV. F ≥ U
A) Only I and II are true
B) Only I, II and IV are true
C) Only III is true
D) None is true
E) All are true

14. Statements:  B ≤ U, E ≥ U, E >V ≥ L
Conclusions:  I. E ≥ B
II. E ≥ L
III. U > V
IV. B ≥ L
A) Only I and II are true
B) Only III and IV are true
C) Only III is true
D) Only I is true
E) None of these.

15. Statements:  A ≥ B >X, W ≤ R< C, W = X
Conclusions: I. R ≥ X .
 II. X < C
III. A > W
IV. B > W
A) Only I and II are true
B) Only III and IV are true
C) Only III is true
D) Only I is true
E) All are true

Answer

1. E
2. B
3. B
4. C
5. A
6. B
7. C
8. B
9. E
10.A
11. C
12. A
13. B
14. D
15. E


SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post