Target SSC CGL 2016 -Mixed Quiz Set 13

Dear SSC Aspirants, practice General awareness questions for upcoming CGL 2016 and Railway recruitment board exam of 18000 vacancies. We will provide you various types of Quizzes for CGL 2016.


Practice General awareness and Current Affairs questions for CGL 2016 and Railway Board Recruitment.

1. Nalanda University was a great centre of learning, especially in
A) Jainism
B) Vaishnavism
C) Buddhism
D) Tantra

2. Milindapanho is in the form of a dialogue between the king Menander and Buddhist monk
A) Nagasena
B) Nagarjuna
C) Nagabhatta
D) Kumarilabhatta

3. During the absence of the Chairman, who runs the Rajya Sabha ?
A) Deputy Chairman
B) Prime Minister
C) Home Minister
D) Parliamentary Affairs Minister

4. Who has said that basic features of the Indian Constitution do not amount to a change
A) Prime Minister
B) Parliament
C) Supreme Court of India
D) Government

5. Under whose advice, President of India appoints Regional Election Commissioner
A) Prime Minister
B) Chief Justice of High Court
C) Governor
D) Chief Election Commissioner

6. Sultan Muhammad Quli Qutub Shah was the contemporary of
A) Akbar
B) Aurangzeb
C) Shahjahan
D) Muhammad Shah

7. The Simon Commission was appointed in
A) 1919
B) 1929
C) 1939
D) 1949

8. Under which Constitutional Amendment Act, Article 368 of the Constitution was amended for the first time
A) 25th Amendment Act
B) 26th Amendment Act
C) 24th Amendment Act
D) 27th Amendment Act

9. The main emphasis of Upnishads is on which aspect of philosophy?
A) Bhakti
B) Gyan
C) Tapa
D) Karma

10. Zafarnama was a letter written to a Mughal emperor by which of the following Sikh Gurus?
A) Hari
B) Rai
C) Govind Singh
D) Teg Bahadur

Answers
1-C
2-D
3-A
4-C
5-D
6-B
7-B
8-C
9-A

10-A

SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post