Target SSC CGL 2016- Quant Quiz

Try to solve and practice Quant questions for SSC CGL and Other SSC Exams.



1. The average age of 40 boys in a class is 15. The average age of a group of 18 boys in the class is 16 and the average age of another12 boys in the class is 14. What is the average age of the remaining boys in the class?
(1) 15•25 years
(2) 14.4 years
(3) 14•75 years
(4) None of these

2. Ruby invested an amount of Rs. 5,800 for 2 years. At what rate of compound interest will she get an amount of Rs. 6394•5 at the end of two years ?
(1) 5 p.c.p.a.  
(2) 4 p.c.p.a.
(3) 6 p.c.p.a.  
(4) 8 p.c.p.a.

3. A boat covers a distance of 30 km downstream in 2 hours while it takes 6 hours to cover the same distance upstream. How much time the boat will take to cover 90 km in still water?
(1) 6 hrs  
(2) 9 hrs
(3) 15 hrs  
(4) None of these

4. A lent Rs 5000 to B for 2 years and Rs 3000 to C for 4 years on simple interest at the same rate of interest and received Rs 2200 in all from both of them as interest. The rate of interest is
(1) 5%  
(2) 7%
(3) 8%  
(4) None of these

5. Train A and B travel to a place at a speed of 35 and 55 km/h respectively. If car B takes 7/2  hours  less time than A for the journey, the distance of the place is_
(1) 300.25 km
(2) 400 km
(3) 350.565 km
(4) 336.875 km

6. In how many different ways can the letters of word ‘PREVIOUS’ be arranged in such a way that the vowels always come together?
(1) 50400  
(2) 4840
(3) 3260  
(4) 2880

7. A person drove a certain distance by car the speed of 35 km/h and returned on cycle at the speed of 10 km/h, If the whole journey took 18 hours. Then what distance did he drive on car?
(1) 80 km  
(2) 120 km
(3) 140 km  
(4) 150 km

8. A builder decided to build a house in 50 days. He employed 150 men at the beginning and another 80 men after 20 days and completed the work in the stipulated time. If he had not employed the additional men, how many days behind schedule would it have been finished?
(1) 10 days  
(2) 12 days
(3) 15 days  
(4) 16 days

9. A dealer bought an item at 10% discount on its original price. He sold it at 35% more than the original price. What percentage profit did he get?
(1) 25%  
(2) 45%
(3) 22.5%  
(4) 50%

10. Price register an increase of 10% on food grains and 15% on other items of expenditure. If the ratio of expenditure of an employee on food grains and other items be 2:5, by how much should his salary be increased in order that he may maintain the same level of consumption as before? Assume that there is no saving our of his monthly salary of Rs 2590.
(1) 13.57%  
(2) 12%
(3) 13%  
(4) 18.42%

Answers
. (2)
Total students are 40 × 15 = 600
So, 18 x 16 + (12 + 14) = 456
Left student is 10 and their average is =600-456= 144÷ 10=14.4

2. (1)
The interest in 2 years is 594.5 which is 10.25% of 5800. Hence the rate of interest is 5% p.a.

3. (2)
Upstream speed = 5 km/hr
Downstream speed = 15 km/hr
Speed of boat in still water = (5 + 15)/2 = 10 km/hr
Required time = 90/10 = 9 hrs

4. (5)
Let the rate of interest is=x
(X * 5000 * 2)/100 + (3000 * 4 * x)/100 = 2200
x = 10%

5. (4)
Let Car A takes t hrs to reach  the place
Distance is same,
35 t = 55(t – 7/2)
T = 77/8
Distance = 35 * 77/8 = 336.87 km

6. (4)
Total letters are ‘8’ and No of vowels = 4
So total no of ways=5! * 4! = 2880

7. (3) Let the distance be x km
Time taken by car = x/35 and time taken on cycle = x/10
x/10 + x/35 = 18

8. (4) ,Let 150 men complete the work in x days , work done by 150 men in 20 days +work done by 230 men in 30 days=1
20/x + (230 * 30)/150x = 1
x = 66 days
So it is 66-50 = 16 days behind the schedule

9. (4)
Let the original price to be Rs 100.
So he bought it at 10% discount ie Rs 90 and sells it at 35% more than the original rate ie Rs 135.
Actual profit is 135-90=Rs 45
So % profit = 45/90 * 100 = 50%

10.(1)
By the method of allegation:

Or, (15  - x)/(x - 10) = 2/5
Or, 75- 5x=2x-20
Or, 7x=95
Or, x=13.57%

SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post