Reasoning Quiz for LIC and Syndicate Bank PO


Dear Bank Aspirant's  practice Reasoning questions for LIC AAO and Syndicate Manipal Po Exam . Try to solve these questions  and share time taken to solve these questions.




In the following questions(1-4), the symbol  × , ∂ , % ,   © , @ , are used with the following illustrations.

 P % Q means P is not smaller than Q
 P © Q means P is neither smaller than nor equal to Q
 P x Q means P is neither greater than nor equal to Q
 P ∂ Q means P is not greater than Q
 P @ Q means P is neither greater than nor smaller than Q

1. Statement – R ∂ K ; K x M ; M @ J
Conclusions -:
I.     J ©  K
II.   M © R
III.  R  X J

A. Only  I & I are true
B. Only II & III are true
C. Only I & III are true.
D. All I, II & III are true
E. None of these

2.    Statements –  Z @ M ; M © K ; K X F
Conclusions - :
I.     F © Z
II.   K X Z
III.  F © M

A. None is true
B. Only I is true
C. Only II is true
D. Only III is true
E. Only II & III are true.

3. Statements – V % H ; H @ F ; F ∂ E
Conclusions :-
I.     F @ V
II.   F X V
III.  E % H

A. Only either I or II is true
B. Only III is true
C. Only I & II are true
D. All I, II & III are true.
E. Only either I or II and three are true.

 4.  Statements – W ©  T ; T ∂ N ; N % D
 Conclusions :-
I.     D X T
II.   W © N
III.  D @ T

A. None in True
B. Only I is true
C. Only II is true
D. Only III is true
E. Only I & II are true

In the following questions(5-8), the Symbols @, ©, $ , % and # are used with the following meanings as illustrated below.

'A $ B' means 'A is not smaller than B'.
'A # B' means 'A is not greater then B'.
'A @ B' means 'A is neither smaller than nor equal to B'.
'A © B' means 'A is neither smaller than nor greater than B'.
'A % B' means 'A is neither greater than nor equal to B'.

In each of the following question assuming the given statements to be true, find out which of the two conclusions I and I I given below these are definitily true.

5.Statements: H % J, J © N, N @ R
Conclusions:
I. R % J
II. H @ J
III. N @ H

A. Only II is true
B. Only I and III are true
C. Only I is true
D. Only III is true
E. None of these

 6. Statements: M @ J, J $ T, T © N
 Conclusions:
I. N # J
II. T %M
III. M @ N

A. Only I and II are true
B. Only II and III are true
C. Only I and III are true
D. None of true
E. All are true

7.Statements: D © K, K # F, F @ P
Conclusions:
 I. P @ D
 II. K # P
III. F $ D

A. Only II is true
B. Only I and II are true
C. Only III is true
D. Only II and III are true
E. None of these

8.Statements: K # N, N $ T, T % J
 Conclusions:
 I. J @ N
 II. K @ T
 III. T @ K

A. Only I and II are true
B. Only II and III is true
C. Only I and III are true
D. None is true
E. None of these

In the following questions(9-12) , the Symbols @, #, $ , % and * are used with the following meanings as illustrated below.

'A $ B' means 'A is not smaller than B'.
'A % B' means 'A is not greater then B'.
'A @ B' means 'A is neither smaller than nor equal to B'.
'A * B' means 'A is neither greater than nor smaller than B'.
'A # B' means 'A is neither greater than nor equal to B'.

In each of the following question assuming the given statements to be true, find out which of the three conclusions I,II and III given below them is/are definitily true.

9. Statements: D * Q, Q @ L, L $ B, B # G
Conclusions:
 I. D @ B
 II. B * D
 III. G @ L


A. Either I or II only
B. I and II only
C.) I only      
D. II and III only
E. None of these

10. Statements: Z @ Y, Y # K, K % M, M @ T
Conclusions:
I. Z @ M
II. Y @ T
III. Z # K

A. I only
B. II and III only
C. Either I or II only
D. All I,II and III
E. None of these

11.Statements: P # M, M % R, R * T, T # L
Conclusions:
I. P # M
II. P * R
III. M % L

A. I only
B. I and II only
C. Either I or III only
D. All I,II and III
E. None is true

12.Statements: F @ H, M % H, M $ R, G * M
Conclusions:
I. F $ R
II. F @ R
III. H $ G

A. I only
B. II and III only
C. Either I or III only
D. All I,II and III
E. None is true

Answers with solutions

 1. (D)

 2 -(C)

3- (E)

 4 -(A)

5.(B)

 6.(E)

7.(C)

8. (D)

9. (C)

10.(E)

11.(A)

12.(B)

SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post