Target SSC CGL 2016- Questions on Biology Set- 38

Dear SSC Aspirants, practice General awareness questions for upcoming CGL 2016 and Railway recruitment board exam of 18000 vacancies. We will provide you various types of Quizzes for CGL 2016.

1. Which type of lens is used to correct myopia?
a) Convex lens
b) Concave lens
c) Biconcave lens
d) Biconvex lens

2) There are several levels of protein structure, the most complex of which is
a) primary
b) secondary
c) tertiary
d) quaternary

3) Animals store glucose in the form of
a) amylose
b) glycogen
c) glycerol
d) guanine

4. Blood transport substances like digested food from
a) Small intestine
b) Large intestine
c) Stomach
d) Pancreas

5. Oxygen transports to all parts of the body through haemoglobin. Haemoglobin presents in
a) Plasma
b) White blood cells
c) Platelets
d) Red blood cells

6. In the retina of eye cells present for colour differentiation –
a) Cones
b) Rods
c) Cornea
d) Choroid

7. The ph value of human blood is__?
a) 7.40
b) 7.20
c) 0
d) 8.60

8. The longest and largest bone in the human body is __.
a) Spinal Cord
b) Humerus
c) Fibula
d) Femur

9. Muscles cramps occur after heavy exercise this is because accumulation of
a) Amino acids
b) Fatty acids
c) Carbon dioxide
d) Lactic acid

10. Bile is stored in –
a) Mouth
b) Liver
c)Gall bladder
d) Stomach


Answers
1-b
2-d
3-b
4-a
5-d
6-a
7-a
8-d
9-d
10-c

SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post