Agriculture Quiz for Nabard Exam

1. Dry farming in India is extensively practised in
a) Punjab plains
b) Deccan region
c) Kanara plains
d) Coromendal plains
2. Which is the main source of irrigation of agriculture land in India ?
a) Tanks
b) River
c) Wells
d) Canals

3. In which state of India wet agriculture is practised ?
a) Karnataka
b) Andhra Pradesh
c) Kerala
d) Tamil Nadu

4. India has been divided into how many principal cotton growing regions ?

a) Three
b) Two
c) Five
d) Four

5. The major agriculture land in India is under
a) Plantation crops
b) Food crops
c) Cash crops
d) oil seeds

6. Jhum cultivation is prevalent in

a) Manipur
b) Madhya Pradesh
c) Punjab
d) Haryana

7. Fishing is highly developed along the western coast of India as
a) The continental shelf along the western coast is not well developed
b) The continental shelf along the western coast is well pronounced--
c) The continental slope along the western coast is well developed
d) The continental slope along the western coast is not well developed

8. The state with highest production of large cardamon in India is
a) Meghalaya
b) Arunachal Pradesh
c) Sikkim
d) Assam

9. Which crop is sown in the largest area in M.P. ?
a) Jowar
b) Soyabeen
c) Rice
d) Wheat

10. Green Revolution in India has so far been the most succesful in the case of

a) Rice and wheat
b) Tea and coffee
c) Wheat and potato
d) Mustard and Oilseeds


Answers
1-b
2-c
3-c
4-c
5-b
6-a
7-b
8-c
9-c
10-a

SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post