Biology Quiz for SSC and Railway Exam

Dear SSC Aspirants, practice General studies questions for upcoming CGL 2016 and Railway recruitment board exam of 18000 vacancies.

Biology Quiz for SSC and Railway Exam

1. Photosynthesis generally takes place in which parts of the plant?
A. Steam and leaf
B. Leaf and other chloroplast bearing plants
C. Bark and leaf
D. Roots and chloroplast bearing plants

2. The deficiency of which of the following leads to dental caries?
A. Iron
B. Copper
C. Fluorine
D. Zinc

3. Healing of wounds is hastened by vitamin
A. A
B. E
C. C
D. K

4. The rarest blood group is ?
A. O negative
B. B negative
C. AB positive
D. AB negative


5. Most of the red, blue and purple colours of plants are due to a pigment called
A. anthocyanin
B. carotene
C. chlorophyll
D. xanthophylls

6. Ptyalin is an enzyme produced in the
A. salivary glands
B. pituitary glands
C. thyroid glands
D. pancreas

7. Which is responsible for the process of cell division ?
A. mitosis
B. heterosis
C. fusion
D. fission

8. Most highly intelligent mammals are :
A. elephants
B. whales
C. dolphins
D. kangaroos

9.The acid present in Vinegar is
A. Citric Acid
B. Acetic Acid
C. Oxalic Acid
D. Malic Acid

10. Which part of human brain is affected by alcohol?
A. Cerebrum
B. Cerebellum
C. Medulla Oblongata
D. Corpus Callosum

Answers
1-B
2-C
3-C
4-D
5-A
6-A
7-A
8-C
9-B
10-B

SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post