Biology Quiz for SSC

Dear SSC Aspirants, practice General studies questions for upcoming CGL 2016 and Other exams.

Science Quiz


Science Quiz for SSC CGL

1. When chlorophyll is burnt which element is obtained ?
(A) Ca
(B) Na
(C) Mg
(D) Mn

2. Iron deficiency results in—
(A) Leaf tip necrosis
(B) Small leaves disease
(C) Decreased protein synthesis
(D) Intervenal chlorosis appearing first in young leaves

3. A phytohormone is—
(A) Naturally produced
(B) Synthetic substance
(C) Both (A) and (B)
(D) None of these

4. Turpentine oil is obtained from—
(A) Coal
(B) Petroleum
(C) Cedarwood
(D) Pinus

5. Which alga was used by Calvin and his co-workers in their experiments of photosynthesis ?
(A) Chlamydomonas
(B) Chlorella
(C) Chara
(D) Volvox

6. The indicator of SO2 pollution of air is—
(A) Lichen
(B) Fern
(C) Black mould
(D) Moss

7. The founder of cell theory was—
(A) Wolf
(B) Rudolf Virchow
(C) Myen, Von Moll and Raspail
(D) Schleiden and Schwann

8. Fats in our body are formed when—
(A) There is little glycogen in the body
(B) Blood sugar level becomes constant
(C) Glycogen storage in liver and muscles is completed
(D) Intake of protein is high

9. Liver performs several functions. One of these functions is—
(A) Histolysis
(B) Digestion of proteins
(C) Glycogenesis
(D) Maintaining salt balance

10. ‘Ozone Day’ is observed on—
(A) January, 30
(B) April, 21
(C) September, 16
(D) December, 5


Answers

1-C
2-D
3-A
4-D
5-B
6-A
7-D
8-C
9-C
10- C

SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post