Fill in the blanks for SSC and Bank

Directions (Qs. 1-10) : Select the correct word or phrase to complete a grammatical and idiomatic sentence.

1. These essays are intellectually .............. and represent various levels of complexity.
(a) revealing
(b) modern
(c) superior
(d) demanding

2. The soldiers are instructed to .......... restraint and handle the situation peacefully.
(a) exercise
(b) control
(c) enforce
(d) remain

3. Since one connot read every book, one should be content with making a ........ selection.
(a) normal
(b) standard
(c) sample
(d) judicious

4. How do you expect that country to progress when her government is corrupt, ..... and still largely feudal?
(a) devalued
(b) dwinding
(c) demobilised
(d) demeaning

5. The truck was ...... the trafic and the policeman asked the driver to move off.
(a) failing
(b) obstructing
(c) obviating
(d) hiding

6. The paternalistic attitude is so ingrained to the managements that they will have to ........ try to change it.
(a) casually
(b) slowly
(c) subtly
(d) inadvertently

7. There has been a ...... lack of efficiency in all the crucial areas of the working of Public Sector Undertakings.
(a) positive
(b) surprising
(c) conspicuous
(d) stimulative

8. The only way to ...... the country from the evils of communalism is to enforce the rule of law.
(a) eradicate
(b) mobilise
(c) extricate
(d) purge

9. Even at the risk of economic loss, he ...... refused to take the beaten track.
(a) repeatedly
(b) stead fastly
(c) regularly
(d) continuously

10. On his sudden demise, may emotions were so complicated that it was ......... how I felt.
(a) unreasonable
(b) impossible
(c) inexplicable
(d) unimaginable

Answers
1. (c)
2. (a)
3. (d)
4. (c)
5. (b)
6. (c)
7. (c)
8. (d)
9. (b)
10. (c)

SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post