Indian Polity Quiz for Railway and SSC exams

Indian Polity Quiz for Railway and SSC exams

1. The Chief Election Commissioner can be removed in a manner similar to that of :
(a) the Vice-President
(b) the Speaker
(c) the governor
(d) judge of the Supreme Court
2. The Directive Principles of State Policy :
(a) were added by the Forty-Second Amendment to the Constitution
(b) formed a part of the original Constitution
(c) do not form a part of the Constitution
(d) were added by the first three amendments to the Constitution

3. The President's rule can be imposed on the state when :
(a) the chief minister loses the confidence of the assembly
(b) a money bill has been defeated
(c) there is constitutional breakdown in the state
(d) large-scale defections have taken place

4. The National Anthem was written by
(a) Bankim Chandra Chatterjee
(h) Rabindranath Tagore
(c) Sarat Chandra Chatterjee
(d) Aurobindo Ghosh

5. Which of the following take part in the selection of the President?
(a) members of the state legislatures
(b) all the members of Parliament
(c) only elected members of Parliament
(d) only elected members of Lok Sabha, Rajya Sabha, and the elected members of the legislative assemblies of states and Union Territories (Delhi and Pondicherry)

6. The orders for the suspension of Fundamenal Rights are issued
(a) by the Parliament
(b) by the President on the recommendation of the Supreme Court
(c) by the President with the approval of the Parliament
(d) by the President with the approval of the Council of Ministers

7.Who Presides over the Rajya Sabha?
(a) The President of India
(b) The Speaker of Lok sabha
(c) The Vice-President
(d) None of them

8.Which body makes laws?
(a) The President
(b) The Prime Minister
(c) The Parliament
(d) The Supreme Court

9.In whom is the real power invested in India?
(a) The President
(b) The Prime Minister
(c) Chief Justice of the Supreme Court
(d) All of them together

10.What are the essential elements of a republic?
(a) Independence
(b) Sovereignty
(c) Democracy
(d) All of the above

Answers
1-d
2-b
3-c
4-b
5-d
6-c
7-c
8-c
9-b
10- d

SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post