Mixed Quiz for SSC and Railway Exam

Dear SSC Aspirants, practice General studies questions for upcoming CGL 2016 and Railway recruitment board exam of 18000 vacancies.


Mixed Quiz for SSC and Railway Exam

1. In ancient India, the earliest capital of Magadha kingdom was at –
(a) Pataliputra
(b) Rajgir
(c) Vaishali
(d) Varanasi

2. When Alexander invaded India, who were the rulers of Magadha?

(a) Haryankas
(b) Shishunagas
(c) Nandas
(d) Mauryas

3. First census in India was conducted at the time of
(a) Lord Dufferin
(b) Lord Lytton
(c) Lord Auckland
(d) Sir John Napier

4. Who was the Viceroy of India when the Rowlatt Act was Passed
(a) Lord Irwin
(b) Lord Reading
(c) Lord Chelmsford
(d) Lord Wavell

5. Which one of the following writs examines the functioning of Subordinate Courts?
(a) Quo Warranto
(b) Mandamus
(c) Certiorari
(d) Habeas Corpus

6.Which Amendment to the Constitution inserted a new Article 21 A providing Right to Education in the Constitution?
(a) 86th Amendment
(b) 87th Amendment
(c) 88th Amendment
(d) 89th Amendment

7. The first Indian leader to undergo imprisonment
(a) C Vijaraghavachari
(b) B G Tilak
(c) Bipin Chandra Pal
(d) Dadabhai Noroji

8. First Indian to used the word ‘Swarajya’
(a) Raja Rammohan Rai
(b) Mahtma Gandhi
(c) Bal Gangadhar Tilak
(d) Swami Vivekanand

9.The fear of books is called
(a) Acousticophobia
(b) Ochlophobia
(c) Clinophobia
d. Bibliophobia

10.Which one of the following is oldest known city in history
(a) Gaza City
(b) Moen Jo Daro
(c)Byblos
(d) Damascus


Answers
1-b
2-c
3-a
4-c
5-c
6-a
7-a
8-c
9-d
10-d

SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post