General Studies Quiz- Geography for SSC Exams

1. Which is India's first oil refinery ?
(A) Digboi
(B) Panipat
(C) Trombay
(D) Vishakhapatnam

2. In which rocks are the oil reserves mainly found in India ?
(A) Igneous
(B) Sedimentary
(C) Metamorphic
(D) None of these

3) Indravati is a tributary of which river ?
(A) Ganga
(B) Godavari
(C) Krishna
(D) Mahanadi

4) Which one of the following rivers originates near Mahabaleshwar ?
(A) Godavari
(B) Krishna
(C) Kaveri
(D) Tapi

5. The Sun reaches its maximum angular distance from the equator at the—
(a) Zenith
(b) Solstice
(c) Equinox
(d) Noontime

6. The south pole experiences continuous light at—
(a) Summer solstice
(b) Winter Solstice
(c) Vemal equinox
(d) no time

7. Small bear or Saptarishi group consists of
(a) 5 stars
(b) 3 stars
(c) 9 stars
(d) 7 stars

8. Pole star is situated in which direction ?
(a) South
(b) North
(c) East
(d) West

9. The celestial bodies which don't have their own light and are lit by light of stars are called :
(a) stars
(b) planet
(c) satellites
(d) both (b) and (c)

10. The earth is a
(a) star
(b) planet
(c) satellite
(d) None of these


Answers
1-A
2-B
3-B
4-B
5-B
6-B
7-D
8-b
9-d
10- b

SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post