Science Quiz for SSC Exams

Dear SSC Aspirants, practice General studies questions for upcoming CGL 2016 and Other exams.

Science Quiz
Try our Polity Quiz 
Try Our Science Quiz
Try our- History Quiz
Science Quiz for SSC CGL

1. The liquid will conduct electric current in a circuit when the vessel is filled with _________.
A.distilled water
B.salt solution
C.air
D.helium

2. Which of the following substance is not a good conductor of electricity?
A.copper
B.aluminium
C.rubber
D.mercury

3. The decomposition of liquid compound on passing an electric current though it is known as ______
A.electroplating
B.electrolysis
C.magnetic effect
D.electro-resistivity

4. The glowing of filament bulb is due to
A.heating effect of electric current
B.physical effect of electric current
C.magnetic effect of electric current
D.chemical effect of electric current

5. Pure water is a good conductor of electricity. The statement is
A.Always true.
B.false
C.Sometimes true.
D.none of these

6. To prevent iron from corrosion it is electroplated with __________
A.aluminium
B.copper
C.oxygen
D.zinc

7. The whole apparatus of electrodes, electrolytes and vessel containing them is called _____
A.thermometer
B.electrometer
C.voltmeter
D.ammeter

8. What does the high Biological Oxygen Demand (BOD) indicates?
A. High level of Microbial Pollution
B. Low level of Microbial Pollution
C. Absence of Microbial Pollution
D. Water is fully pure

9. What percent of area in the plain should be under forest?
A. 21 %
B. 25%
C. 17%
D. 33%

10. Biodiversity Hotspot are characterized on the basis of:
A. Endemic flowering plant and threat perception
B. Endemic flowering plant
C. Species of flowering plants
D. None of above

Answers
1-B
2-C
3-B
4-A
5-B
6-D
7-C
8. A
9. D
10. A

SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post