SSC - Science Quiz

1. The planet having the largest diameter is __________ .
A.Earth
B.Jupiter
C.Venus
D.Uranus
2. The earth rotates on its axis from ____________.
A.north to south
B.south to north
C.east to west
D.west to east

3. Name two planets which revolve around their axis from east to west ____________.
A.Earth and Venus
B.Mars and Earth
C.Venus and Uranus
D.Mars and Uranus

4. Name the planet which revolve approximately 90 degree with its orbital plane ___________.
A.Neptune
B.Venus
C.Uranus
D.Jupiter

5. The hottest planet of our solar system is ___________.
A.Mercury
B.Venus
C.Mars
D.Earth

6: The common chemicals generally used to check the growth of microorganisms are known as...
(a) Antibiotics
(b) Preservatives
(c) Antigens
(d) Pathogens

7: The microorganisms that cause diseases in human beings, plants and animals are called ____
(a) Carriers
(b) Spirogyra
(c) Pathogens
(d) Antibodies

8: Who discovered the vaccine for small pox?
(a) Louis Pasteur
(b) Alexander Fleming
(c) Joseph Lister
(d) Edward Jenner

9: Which of the following microorganism promotes the formation of curd?
(a) Lactobacillus
(b) Amoeba
(c) Spiral bacteria
(d) Spirogyra

10: Which of the following bacteria is involved in the fixation of nitrogen in leguminous plants?
(a) Rod-shaped bacteria
(b) Spiral bacteria
(c) Rhizobium
(d) Spherical bacteria

Answers
1-b
2-d
3-c
4-c
5-b
6-b
7-c
8-b
9-d
10-c

SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post